fbpx
Utile - pomocny, pożyteczny, praktyczny

Niemiecki dla Opiekunki | Lekcja 80: Beim Fleischer. W sklepie mięsnym (2)

Zobacz lekcję z lektorem:

Słownictwo z lekcji:

das Kotelett – kotlet
das Kalbskotelett – kotlet cielęcy
das Schweinskotelett – kotlet schabowy
paniertes Schnitzel – kotlet panierowany
die Boulette / die Bulette – kotlet mielony
die Frikadelle – kotlet mielony

Czasami używa się słowa „die Boulette”, czasami „die Frikadelle” – zależy od regionu.

die Rippchen – żeberka
geräucherte Rippchen – wędzone żeberka
die Hähnchenkeule – udko z kurczaka
die Hänchenflügel – skrzydełka z kurczaka
ein halbes Hähnchen – pół kurczaka
die äußere Fettschicht abschneiden – odkroić zewnętrzną warstwę tłuszczu
mageres Fleisch – chude mięso

Könnten Sie mir bitte den Schinken schneiden? – Czy mógłby mi pan pokroić szynkę?
Könnten Sie bitte die Fettschicht abschneiden? – Czy mogłaby pani odkroić warstwę tłuszczu?

Pobierz plik *.pdf


Utile współpracuje z portalem niemieckipoludzku.pl

utile - aplikacja dla opiekunek seniorów

Komentarze