O czym przeczytasz w tym artykule?
Nie daj się zabić cukrzycy – poznaj 5 sposobów by jej uniknąć.
Któż nie chciałby przeżyć życia w zdrowiu i szczęściu, cieszyć się z pięknych komplementów wypowiadanych do nas każdego dnia. I choć paniom nie powinno się wypominać wieku, to jednak spójrzmy prawdzie w oczy. W pewnym wieku (dla niewtajemniczonych to 50-tka 😉 ) warto regularnie badać swoje zdrowie i zadbać nie tylko o sen, ale również o dietę i ruch. Prawdziwą plagą naszych czasów wśród chorób jest cukrzyca, a nieleczona prowadzi do uszkodzenia serca, naczyń, narządu wzroku, nerek i nerwów. Co zrobić, by nie dopuścić do jej rozwoju?
Cukrzyca – dlaczego nie wolno jej ignorować?
Cukrzyca powoduje problem z metabolizmem organizmu człowieka. A konkretnie – zaburza wydzielanie insuliny przez trzustkę. Brak tego hormonu przyczynia się do zaburzeń ilości glukozy w komórkach organizmu. Takie zachowanie narządu powoduje zwiększenie stężenia glukozy we krwi tzn. hiperglikemii, a ta przewlekła może spowodować uszkodzenia lub niewydolność ważnych narządów człowieka, np. serca oczu czy właśnie nerek.
Cukrzyca – pierwsze objawy
Głównie podwyższona ilość cukru we krwi. Prawidłowy poziom glukozy we krwi zazwyczaj mieści się od 70 do 99 mg/dL. Nieprawidłowy poziom glukozy na czczo tzw. stan przedcukrzycowy waha się w granicach od 100 do 125 mg/dL. Cukrzyca rozpoczyna się na dobre, gdy ilość cukru we krwi przekroczy tę ostatnią normę. Wszystkie wyniki wynoszące co najmniej 126 mg/dL w dwóch oddzielnych pomiarach oznaczają rozwój cukrzycy. Spokojnie, cukrzyca nie rozwija się gwałtownie z dnia na dzień. Cukrzycy typu 2 można zapobiegać. Typ 2 stanowi około 90-95 proc. przypadków cukrzycy. Jak powinna wyglądać profilaktyka? Podstawa to badanie poziomu cukru we krwi, rozsądne jedzenie (unikanie słodzonych produktów oraz tłuszczów trans), aktywność fizyczna oraz utrzymanie prawidłowej wagi.
Co mogę zrobić by zapobiec rozwojowi choroby?
Pij kawę
Choć to Włosi są mistrzami espresso, a włoski barista niejedną kobietę przyprawił o zawrót głowy, to jednak Holendrzy wykazali na początku XXI wieku, że regularne picie 3-4 filiżanek “czarnego złota” zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy o 21%. Dzieje się tak za sprawą kwasu chlorogenowego, który zmniejsza wchłanianie glukozy w jelitach. W małej czarnej znajdziemy również niacynę – witaminę, która bierze udział w biosyntezie insuliny oraz lignany – silne przeciwutleniacze.
Rzuć papierosy
Papierosy były fajne tylko jako american dream lat 60-tych. Czy wiesz, że w 1995 roku śmierć zabrała Davida McLean’a, który wcielał się w rolę Marlboro Mana w latach 60? Rok później jego syn i żona wnieśli pozew przeciwko firmie Philip Morris, którą oskarżyli o zachęcanie lub wręcz wymaganie palenia papierosów od aktora, co miało spowodować raka płuc. Jeśli to Cię nie przekonało to może cyferki to zrobią: jeśli palisz, masz o 30-40 proc. więcej szans, że dopadnie cię cukrzyca, niż osoba niepaląca – dowiemy się z rządowego raportu The Health Consequences of Smoking. Mechanizmów jest kilka. Palenie obniża wrażliwość na insulinę. U niektórych sprzyja otyłości brzusznej – a to znany czynnik ryzyka cukrzycy. Może też mieć związek z wpływem papierosów na poziom hormonów stresu. Palenie sprzyja też powstawaniu stanów zapalnych w organizmie, a także stresowi oksydacyjnemu (zaburzona równowaga tlenowa w komórkach) – oba elementy biorą udział w rozwoju insulinooporności i zaburzają metabolizm glukozy. Odkryto też receptory nikotyny na wysepkach trzustkowych oraz beta komórkach (odpowiedzialne za produkcję insuliny), co powodowało zmniejszone wydzielanie insuliny.
Zobacz też: Detoks organizmu po 50! Sprawdzone wskazówki
Spaceruj
Najlepiej 3 razy dziennie po 15 minut. Już moja babcia mawiała, że ruch to zdrowie. Gdy patrzę dzisiaj na pędzące elektro hulajnogi to myślę sobie. To już nawet chodzić nie musimy? Ci wszyscy gadżeciaże kiedyś obudzą się nie tylko z pustym portfelem ale również z głową w kształcie kostki cukru. Nie zawsze jeździć warto, a chodzić warto zawsze. Podwyższony poziom glukozy we krwi po jedzeniu przyczynia się bowiem do rozwoju choroby, dlatego tak ważna jest aktywność właśnie w tych momentach dnia. Co ciekawe i potwierdzone ponoć przez lekarzy, chodzenie „na raty” zadziała lepiej niż jedna 45-minutowa wędrówka.
Nie denerwuj się
Złość piękności szkodzi to jedna strona medalu, a druga to fakt, że stres podnosi w Twoim organizmie stężenie glukozy we krwi i tym samym zmniejsza wrażliwość organizmu na insulinę. Jest jeszcze inny powód: gdy się zestresujemy to lubimy podjadać np. słodycze…
Jedz owsiankę i … czekoladę
To że owsiankę to chyba specjalnie nie dziwi, ale żeby od razu czekoladę? Po kolei: ogólne zasady zdrowej diety nie są tajemnicą i każdy kto chce, może je łatwo poznać. Unikajmy dosładzanych produktów, gotujmy zamiast smażyć, najlepiej na parze. Jedzmy dużo owoców i warzyw. Są jednak wyjątkowi sprzymierzeńcy w walce z cukrzycą. Jednym z nich jest imbir, który hamuje działanie fosforylazy – enzymu, który ma wpływ na wzrost poziomu cukru. Z kolei zielone warzywa, ale także owsianka oraz… czekolada. Ale uwaga: gorzka, najlepiej o zawartości kakao powyżej 60%! Badania pokazują, że składniki czekolady zmniejszają insulinooporność. Na koniec ciekawostka – Wedel był Niemcem, a dokładnie: Karl Ernst Heinrich Wedel (ur. 7 lutego 1813 w Ihlenfeld, zm. 17 czerwca 1902 w Warszawie) niemiecki cukiernik, założyciel przedsiębiorstwa E. Wedel.
Chcesz być na bieżąco? Dołącz do naszej społeczności na Facebooku!