O czym przeczytasz w tym artykule?
Skomponowanie pożywnego i wartościowego posiłku dla seniora w czasie letnich upałów nie należy do najłatwiejszych. Jakie produkty powinny znaleźć się w menu seniora w lecie? Przedstawiamy najlepsze dania obiadowe na upały dla seniora.
Gorące, upalne dni nie wpływają korzystnie na samopoczucie, jak i zdrowie seniora. Na dolegliwości narzekają szczególnie osoby z problemami sercowo-naczyniowymi lub z problemami z ciśnieniem krwi. W wyniku długiego przebywania w wysokich temperaturach u seniorów mogą pojawić się takie dolegliwości jak zmęczenie, bóle głowy, pocenie się i zawroty głowy, a nawet zapaść krążeniowa. W czasie gorących nocy więcej seniorów ma trudności z zasypianiem lub cierpi na bezsenność.
Jednym ze skutków ubocznych wysokich temperatur jest też obniżenie apetytu u osób starszych. Z tego powodu ważne jest, aby latem oferować smaczne i lekkie posiłki, które dostarczają składników odżywczych oraz pobudzają pragnienie i apetyt.
Zobacz też: Jak zachęcić osobę starszą do jedzenia?
Ile wody powinien pić senior w lecie?
Podstawą diety jest odpowiednie nawodnienie. Uczucie pragnienia słabnie z wiekiem. W rezultacie wiele osób starszych pije zbyt mało płynów, co w trakcie upałów może prowadzić do odwodnienia. Wysokie temperatury powodują też utratę płynów i zmniejszenie objętości krwi. Istnieje ryzyko spadku ciśnienia krwi. To z kolei prowadzi do zmniejszenia przepływu krwi do mózgu i może wywołać zapaść.
W trakcie upałów trzeba szczególnie pilnować, by podopieczny przyjmował odpowiednią ilość płynów. Co pić? Dobrym wyborem jest niegazowana woda mineralna z plasterkiem cytryny lub liściem mięty.
Pomocą może być plan skonstruowany przez Niemieckie Towarzystwo Żywienia (DGE)
Śniadanie | 1 mała szklanka wody 2 filiżanki kawy lub herbaty |
0,1 l 0,3 l |
Przekąska/ drugie śniadanie |
1 szklanka wyciskanego soku owocowego | 0,2 l |
Obiad | 1 szklanka wody mineralnej | 0,2 l |
Przekąska | 1 duża filiżanka herbaty lub kawy | 0,2 l |
Obiad | 2 filiżanki herbaty ziołowej | 0,3 l |
Późny wieczór | 1 szklanka wyciskanego soku, woda mineralna lub sporadycznie 1 szklanka szprycera z winem | 0,2 l |
Źródło: https://www.dge.de/presse/pm/bei-grosser-hitze-ausreichend-fluessigkeit-fuer-senioren/
Zobacz też: Woda w diecie seniora
Wzbogać dietę seniora w elektrolity
W wyjątkowo upalne dni istotnym składnikiem diety seniora powinny być płyny i potrawy bogate w elektrolity. Elektrolity to jony soli, które znajdują się w płynach naszego ciała, czyli osoczu, krwi i płynach tkankowych. Ich niedobór może doprowadzić nawet do zaburzeń rytm serca, omdlenia i drżenia ciała. Z tego względu warto do menu seniora na upały prowadzić potrawy, które będą bogate w potas, sód i magnez. Najlepszymi źródłami tego typu składników są między innymi:
- wysoko zmineralizowana woda,
- sok pomidorowy;
- pomidory, banany, morele suszone, które są źródłem potasu
- bogate w magnez pestki dyni, kakao czy migdały
Oprócz tego można wprowadzić elektrolity dla seniora jako suplementy diety w pastylkach lub płynie.
Co powinien jeść senior w lecie? Dania obiadowe na upały.
Lato to pora lekkich posiłków. Świetnie sprawdzą się zatem wszystkie potrawy z owocami sezonowymi (ponieważ dużo wody), sałatki i warzywa. W lecie warto sięgnąć po przepisy kuchni śródziemnomorskiej. Z drugiej strony, podczas upałów należy unikać ciężkich, tłustych potraw, co w przypadku ciężkiej i bardzo tłustej kuchni niemieckiej może być wyzwaniem.
- Chłodniki. W gorące dni raczej unikaj podawania bardzo gorących zup, warto zmienić je na chłodniki. Świetnie sprawdzą się gazpachos. Dostarczają dużo płynów i pobudzają apetyt.
- Sałatki. Warto wprowadzić do menu więcej sałatek, nie tylko jako dodatek do obiadu. W lecie można serwować różnego rodzaju sałatki na bazie ryżu, ziemniaków czy makaronu. Do makaronu i sałatek ziemniaczanych zamiast majonezu dodawaj np. jogurtowego dressingu.
- Pokrojone owoce i warzywa na przekąskę. Drobno posiekane surowe jedzenie dostarczą witamin i orzeźwią w wysokich temperaturach. Mogą być podawane jako przystawka lub po prostu pomiędzy posiłkami.
- Letnie desery. W lecie warto również zrezygnować z ciast na korzyść lekkich koktajli mlecznych lub jogurtów. Warto wpleść do menu deserowego lekkie sorbety i owocowe kisiele.
- Obiady w upalne dni. W upały trzeba zrezygnować z tłustych dań obiadowych. Zamiast tego proponuj dużo warzyw i sałatek — są lekkostrawne i zawierają wiele cennych składników odżywczych. Sprawdzą się na pewno dane obiadowe zawierające brokuły, szpinak, cukinię czy i młodą marchewkę. Dobrym wyborem będą również dania rybne lub delikatne mięso. Na przykład: filety rybne z sosem cytrynowym, sałatką ziemniaczaną z ogórkiem i rzodkiewką lub spaghetti z sosem limonkowym (przepis poniżej) i sałatą włoską.
Przepisy na upały dla seniora
Sałatka ryżowa
Składniki:
- 300 g brązowego ryżu pełnoziarnistego
- 50 g migdałów
- 100 g sałaty rzymskiej
- 150 g czerwonej papryki
- 150 g pomidorki koktajlowe
- 50 g suszonych daktyli
- 10 g natki pietruszki
- 10 g koperku
- 20 ml soku cytrynowego
- 100 ml wywaru warzywnego
- 50 ml oliwy z oliwek
- 10 g sól jodowana
- 5 g czarny pieprz
- 2 g mielonego kminku
Przygotowanie
- Ugotuj ryż i pozostaw do ostudzenia.
- Przygotuj migdały i pokrój w kostkę paprykę i pomidory.
- Wydrążyć daktyle i pokroić w cienkie paski.
- Posiekaj natkę pietruszki i koperek.
- Przygotuj dressing. Wymieszaj sok z cytryny, wywar warzywny, olej, sól, pieprz i kminek i wymieszaj z resztą składników oprócz sałaty rzymskiej.
- Rozłóż liście sałaty rzymskiej i podawaj w nich sałatkę ryżową.
Źródło przepisu: www.chefsculinar.de
Zupa ogórkowa-chłodnik (4 porcje)
Składniki:
- 2 ogórki gruntowe
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka świeżo zmielonej soli i pieprzu
- 400 ml zimnego soku jabłkowego, naturalnie mętnego
- 1 pęczek koperku
- 1 czubata łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
- Ogórki umyć, obrać i pokroić na duże kostki.
- Kawałki ogórka wrzuć do blendera razem z czosnkiem solą pieprzem i sokiem jabłkowym. Wszystko zmiksuj na gładką masę.
- Przypraw do smaku i wstaw do lodówki na około 15 minut.
- W tym czasie umyj pęczek koperku i drobno posiekaj.
- Rozlej zupę do misek i posyp koperkiem.
Źródło: www.zdf.de
Spaghetti z sosem limonkowym (3 porcje)
Składniki:
- 50 g szalotki
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 150 ml bulionu warzywnego
- 100 ml śmietany
- 75 g pomidorów koktajlowych
- 150 g spaghetti
- 50 g mrożony groszek
- ½ pęczka trybuli (30g)
- ½ limonki
- pieprz, sól
- cukier
Przygotowanie:
- Szalotkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Krótko podsmaż na oliwie. Podlej bulionem i śmietaną i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut.
- Umyj i pokrój pomidory koktajlowe na ćwiartki.
- Ugotuj makaron spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Dodaj do wody groszek 1 minutę przed końcem gotowania.
- Posiekaj drobno trybulę. Zostaw kilka listków w całości do dekoracji.
- Opłucz limonkę. Zetrzyj połowę skórki do sosu, a następnie pokrój ją na pół i wyciśnij do sosu. To, co pozostanie pokrój w bardzo cienkie plasterki.
- Dodaj posiekaną trybulę do sosu. Dopraw do smaku solą, pieprzem, skórką z limonki, sokiem z limonki i szczyptą cukru.
- Odcedź makaron, wymieszaj z sosem i pomidorami. Podawaj z listkami trybuli, kawałkami papryki i limonki.