fbpx
Utile - pomocny, pożyteczny, praktyczny

Menu dla seniora w upały (przepisy)

Skomponowanie pożywnego i wartościowego posiłku dla seniora w czasie letnich upałów nie należy do najłatwiejszych. Jakie produkty powinny znaleźć się w menu seniora w lecie? Przedstawiamy najlepsze dania obiadowe na upały dla seniora.

Gorące, upalne dni nie wpływają korzystnie na samopoczucie, jak i zdrowie seniora. Na dolegliwości narzekają szczególnie osoby z problemami sercowo-naczyniowymi lub z problemami z ciśnieniem krwi. W wyniku długiego przebywania w wysokich temperaturach u seniorów mogą pojawić się takie dolegliwości jak zmęczenie, bóle głowy, pocenie się i zawroty głowy, a nawet zapaść krążeniowa. W czasie gorących nocy więcej seniorów ma trudności z zasypianiem lub cierpi na bezsenność.

Jednym ze skutków ubocznych wysokich temperatur jest też obniżenie apetytu u osób starszych. Z tego powodu ważne jest, aby latem oferować smaczne i lekkie posiłki, które dostarczają składników odżywczych oraz pobudzają pragnienie i apetyt.

Zobacz też: Jak zachęcić osobę starszą do jedzenia?

Ile wody powinien pić senior w lecie?

Podstawą diety jest odpowiednie nawodnienie. Uczucie pragnienia słabnie z wiekiem. W rezultacie wiele osób starszych pije zbyt mało płynów, co w trakcie upałów może prowadzić do odwodnienia. Wysokie temperatury powodują też utratę płynów i zmniejszenie objętości krwi. Istnieje ryzyko spadku ciśnienia krwi. To z kolei prowadzi do zmniejszenia przepływu krwi do mózgu i może wywołać zapaść.
W trakcie upałów trzeba szczególnie pilnować, by podopieczny przyjmował odpowiednią ilość płynów. Co pić? Dobrym wyborem jest niegazowana woda mineralna z plasterkiem cytryny lub liściem mięty.

Pomocą może być plan skonstruowany przez Niemieckie Towarzystwo Żywienia (DGE)

Śniadanie 1 mała szklanka wody
2 filiżanki kawy lub herbaty
0,1 l
0,3 l
Przekąska/
drugie śniadanie
1 szklanka wyciskanego  soku owocowego 0,2 l
Obiad 1 szklanka wody mineralnej 0,2 l
Przekąska 1 duża filiżanka herbaty lub kawy 0,2 l
Obiad 2 filiżanki herbaty ziołowej 0,3 l
Późny wieczór 1 szklanka wyciskanego soku, woda mineralna lub sporadycznie 1 szklanka szprycera z winem 0,2 l

Źródło: https://www.dge.de/presse/pm/bei-grosser-hitze-ausreichend-fluessigkeit-fuer-senioren/

Zobacz też: Woda w diecie seniora

Wzbogać dietę seniora w elektrolity

W wyjątkowo upalne dni istotnym składnikiem diety seniora powinny być płyny i potrawy bogate w elektrolity. Elektrolity to jony soli, które znajdują się w płynach naszego ciała, czyli osoczu, krwi i płynach tkankowych. Ich niedobór może doprowadzić nawet do zaburzeń rytm serca, omdlenia i drżenia ciała. Z tego względu warto do menu seniora na upały prowadzić potrawy, które będą bogate w potas, sód i magnez. Najlepszymi źródłami tego typu składników są między innymi:

  • wysoko zmineralizowana woda,
  • sok pomidorowy;
  • pomidory, banany, morele suszone, które są źródłem potasu
  • bogate w magnez pestki dyni, kakao czy migdały

Oprócz tego można wprowadzić  elektrolity dla seniora jako suplementy diety w pastylkach lub płynie.

Co powinien jeść senior w lecie? Dania obiadowe na upały.

Lato to pora lekkich posiłków. Świetnie sprawdzą się zatem wszystkie potrawy z owocami sezonowymi (ponieważ dużo wody), sałatki i warzywa. W lecie warto sięgnąć po przepisy kuchni śródziemnomorskiej. Z drugiej strony, podczas upałów należy unikać ciężkich, tłustych potraw, co w przypadku ciężkiej i bardzo tłustej kuchni niemieckiej może być wyzwaniem.

  • Chłodniki. W gorące dni raczej unikaj podawania bardzo gorących zup, warto zmienić je na chłodniki. Świetnie sprawdzą się gazpachos. Dostarczają dużo płynów i pobudzają apetyt.
  • Sałatki. Warto wprowadzić do menu więcej sałatek, nie tylko jako dodatek do obiadu. W lecie można serwować różnego rodzaju sałatki na bazie ryżu, ziemniaków czy makaronu. Do makaronu i sałatek ziemniaczanych zamiast majonezu dodawaj np. jogurtowego dressingu.
  • Pokrojone owoce i warzywa na przekąskę. Drobno posiekane surowe jedzenie dostarczą witamin i orzeźwią w wysokich temperaturach. Mogą być podawane jako przystawka lub po prostu pomiędzy posiłkami.
  • Letnie desery. W lecie warto również zrezygnować z ciast na korzyść lekkich koktajli mlecznych lub jogurtów. Warto wpleść do menu deserowego  lekkie sorbety i owocowe kisiele.
  • Obiady w upalne dni.  W upały trzeba zrezygnować z tłustych dań obiadowych. Zamiast tego proponuj dużo warzyw i sałatek — są lekkostrawne i zawierają wiele cennych składników odżywczych. Sprawdzą się na pewno dane obiadowe zawierające  brokuły, szpinak, cukinię czy i młodą marchewkę. Dobrym wyborem będą również dania rybne lub delikatne mięso. Na przykład:  filety rybne z sosem cytrynowym, sałatką ziemniaczaną  z ogórkiem i rzodkiewką lub spaghetti z sosem limonkowym (przepis poniżej) i sałatą włoską.

Przepisy na upały dla seniora

Sałatka ryżowa

Składniki:

  • 300 g brązowego ryżu pełnoziarnistego
  • 50  g migdałów
  • 100 g sałaty rzymskiej
  • 150 g czerwonej papryki
  • 150 g pomidorki koktajlowe
  • 50 g suszonych daktyli
  • 10 g natki pietruszki
  • 10 g koperku
  • 20 ml soku cytrynowego
  • 100 ml wywaru warzywnego
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 10 g sól jodowana
  • 5 g czarny pieprz
  • 2 g mielonego kminku

Przygotowanie

  1. Ugotuj ryż i pozostaw do ostudzenia.
  2. Przygotuj migdały i pokrój w kostkę paprykę i pomidory.
  3. Wydrążyć daktyle i pokroić w cienkie paski.
  4. Posiekaj natkę pietruszki i koperek.
  5. Przygotuj dressing. Wymieszaj sok z cytryny, wywar warzywny, olej, sól, pieprz i kminek i wymieszaj z resztą składników oprócz sałaty rzymskiej.
  6. Rozłóż liście sałaty rzymskiej i podawaj w nich sałatkę ryżową.

Źródło przepisu: www.chefsculinar.de

 

Zupa ogórkowa-chłodnik (4 porcje)

Składniki:

  • 2 ogórki gruntowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonej soli i pieprzu
  • 400 ml zimnego soku jabłkowego, naturalnie mętnego
  • 1 pęczek koperku
  • 1 czubata łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego

Przygotowanie: 

  1. Ogórki umyć, obrać i pokroić na duże kostki.
  2. Kawałki ogórka wrzuć do blendera razem z czosnkiem solą pieprzem i sokiem jabłkowym. Wszystko zmiksuj na gładką masę.
  3. Przypraw do smaku i wstaw do lodówki na około 15 minut.
  4. W tym czasie umyj pęczek koperku i drobno posiekaj.
  5. Rozlej zupę do misek i posyp koperkiem.

Źródło: www.zdf.de

Spaghetti z sosem limonkowym (3 porcje)

Składniki:

  • 50 g szalotki
  • 1 łyżka oliwa z oliwek
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany
  • 75 g pomidorów koktajlowych
  • 150 g spaghetti
  • 50 g mrożony groszek
  • ½ pęczka trybuli (30g)
  • ½ limonki
  • pieprz, sól
  • cukier

Przygotowanie:

  1. Szalotkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Krótko podsmaż na oliwie. Podlej bulionem i śmietaną i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut.
  2. Umyj i pokrój pomidory koktajlowe na ćwiartki.
  3. Ugotuj makaron spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Dodaj do wody groszek 1 minutę przed końcem gotowania.
  5. Posiekaj drobno trybulę. Zostaw kilka listków w całości do dekoracji.
  6. Opłucz limonkę. Zetrzyj połowę skórki do sosu, a następnie pokrój ją na pół i wyciśnij do sosu. To, co pozostanie pokrój w bardzo cienkie plasterki.
  7. Dodaj posiekaną trybulę do sosu. Dopraw do smaku solą, pieprzem, skórką z limonki, sokiem z limonki i szczyptą cukru.
  8. Odcedź makaron, wymieszaj z sosem i pomidorami. Podawaj z listkami trybuli, kawałkami papryki i limonki.

utile - aplikacja dla opiekunek seniorów

Komentarze