Skomponowanie pożywnego i wartościowego posiłku dla seniora w czasie letnich upałów nie należy do najłatwiejszych. Jakie produkty powinny znaleźć się w menu seniora w lecie?
Gorące, upalne dni nie wpływają korzystnie na samopoczucie, jak i zdrowie seniora. Na dolegliwości narzekają szczególnie osoby z problemami sercowo-naczyniowymi lub z problemami z ciśnieniem krwi. W wyniku długiego przebywania w wysokich temperaturach u seniorów mogą pojawić się takie dolegliwości jak zmęczenie, bóle głowy, pocenie się i zawroty głowy, a nawet zapaść krążeniowa. W czasie gorących nocy więcej seniorów ma trudności z zasypianiem lub cierpi na bezsenność.
Jednym ze skutków ubocznych wysokich temperatur jest też obniżenie apetytu u osób starszych. Z tego powodu ważne jest, aby latem oferować smaczne i lekkie posiłki, które dostarczają składników odżywczych oraz pobudzają pragnienie i apetyt.
Zobacz też: Jak zachęcić osobę starszą do jedzenia?
Ile wody powinien pić senior w lecie?
Podstawą diety jest odpowiednie nawodnienie. Uczucie pragnienia słabnie z wiekiem. W rezultacie wiele osób starszych pije zbyt mało płynów, co w trakcie upałów może prowadzić do odwodnienia. Wysokie temperatury powodują też utratę płynów i zmniejszenie objętości krwi. Istnieje ryzyko spadku ciśnienia krwi. To z kolei prowadzi do zmniejszenia przepływu krwi do mózgu i może wywołać zapaść.
W trakcie upałów trzeba szczególnie pilnować, by podopieczny przyjmował odpowiednią ilość płynów. Co pić? Dobrym wyborem jest niegazowana woda mineralna z plasterkiem cytryny lub liściem mięty.
Pomocą może być plan skonstruowany przez Niemieckie Towarzystwo Żywienia (DGE)
Śniadanie | 1 mała szklanka wody 2 filiżanki kawy lub herbaty | 0,1 l 0,3 l |
Przekąska/ drugie śniadanie | 1 szklanka wyciskanego soku owocowego | 0,2 l |
Obiad | 1 szklanka wody mineralnej | 0,2 l |
Przekąska | 1 duża filiżanka herbaty lub kawy | 0,2 l |
Obiad | 2 filiżanki herbaty ziołowej | 0,3 l |
Późny wieczór | 1 szklanka wyciskanego soku, woda mineralna lub sporadycznie 1 szklanka szprycera z winem | 0,2 l |
Źródło: https://www.dge.de/presse/pm/bei-grosser-hitze-ausreichend-fluessigkeit-fuer-senioren/
Zobacz też: Woda w diecie seniora
Co powinien jeść senior w lecie?
Lato to pora lekkich posiłków. Świetnie sprawdzą się zatem wszystkie potrawy z owocami sezonowymi (ponieważ dużo wody), sałatki i warzywa. W lecie warto sięgnąć po przepisy kuchni śródziemnomorskiej. Z drugiej strony, podczas upałów należy unikać ciężkich, tłustych potraw, co w przypadku ciężkiej i bardzo tłustej kuchni niemieckiej może być wyzwaniem.
- Chłodniki. W gorące dni raczej unikaj podawania bardzo gorących zup, warto zmienić je na chłodniki. Świetnie sprawdzą się gazpachos. Dostarczają dużo płynów i pobudzają apetyt.
- Sałatki. Warto wprowadzić do menu więcej sałatek, nie tylko jako dodatek do obiadu. W lecie można serwować różnego rodzaju sałatki na bazie ryżu, ziemniaków czy makaronu. Do makaronu i sałatek ziemniaczanych zamiast majonezu dodawaj np. jogurtowego dressingu.
- Pokrojone owoce i warzywa na przekąskę. Drobno posiekane surowe jedzenie dostarczą witamin i orzeźwią w wysokich temperaturach. Mogą być podawane jako przystawka lub po prostu pomiędzy posiłkami.
- Letnie desery. W lecie warto również zrezygnować z ciast na korzyść lekkich koktajli mlecznych lub jogurtów. Warto wpleść do menu deserowego lekkie sorbety i owocowe kisiele.
- Obiady w upalne dni. W upały trzeba zrezygnować z tłustych dań obiadowych. Zamiast tego proponuj dużo warzyw i sałatek — są lekkostrawne i zawierają wiele cennych składników odżywczych. Sprawdzą się na pewno dane obiadowe zawierające brokuły, szpinak, cukinię czy i młodą marchewkę. Dobrym wyborem będą również dania rybne lub delikatne mięso. Na przykład: filety rybne z sosem cytrynowym, sałatką ziemniaczaną z ogórkiem i rzodkiewką lub spaghetti z sosem limonkowym i sałatą włoską.