fbpx
Utile - pomocny, pożyteczny, praktyczny

Menu dla seniora w upały

Skomponowanie pożywnego i wartościowego posiłku dla seniora w czasie letnich upałów nie należy do najłatwiejszych. Jakie produkty powinny znaleźć się w menu seniora w lecie?

Gorące, upalne dni nie wpływają korzystnie na samopoczucie, jak i zdrowie seniora. Na dolegliwości narzekają szczególnie osoby z problemami sercowo-naczyniowymi lub z problemami z ciśnieniem krwi. W wyniku długiego przebywania w wysokich temperaturach u seniorów mogą pojawić się takie dolegliwości jak zmęczenie, bóle głowy, pocenie się i zawroty głowy, a nawet zapaść krążeniowa. W czasie gorących nocy więcej seniorów ma trudności z zasypianiem lub cierpi na bezsenność.

Jednym ze skutków ubocznych wysokich temperatur jest też obniżenie apetytu u osób starszych. Z tego powodu ważne jest, aby latem oferować smaczne i lekkie posiłki, które dostarczają składników odżywczych oraz pobudzają pragnienie i apetyt.

Zobacz też: Jak zachęcić osobę starszą do jedzenia?

Ile wody powinien pić senior w lecie?

Podstawą diety jest odpowiednie nawodnienie. Uczucie pragnienia słabnie z wiekiem. W rezultacie wiele osób starszych pije zbyt mało płynów, co w trakcie upałów może prowadzić do odwodnienia. Wysokie temperatury powodują też utratę płynów i zmniejszenie objętości krwi. Istnieje ryzyko spadku ciśnienia krwi. To z kolei prowadzi do zmniejszenia przepływu krwi do mózgu i może wywołać zapaść.
W trakcie upałów trzeba szczególnie pilnować, by podopieczny przyjmował odpowiednią ilość płynów. Co pić? Dobrym wyborem jest niegazowana woda mineralna z plasterkiem cytryny lub liściem mięty.

Pomocą może być plan skonstruowany przez Niemieckie Towarzystwo Żywienia (DGE)

Śniadanie1 mała szklanka wody
2 filiżanki kawy lub herbaty
0,1 l
0,3 l
Przekąska/
drugie śniadanie
1 szklanka wyciskanego  soku owocowego0,2 l
Obiad1 szklanka wody mineralnej0,2 l
Przekąska1 duża filiżanka herbaty lub kawy0,2 l
Obiad2 filiżanki herbaty ziołowej0,3 l
Późny wieczór1 szklanka wyciskanego soku, woda mineralna lub sporadycznie 1 szklanka szprycera z winem0,2 l

Źródło: https://www.dge.de/presse/pm/bei-grosser-hitze-ausreichend-fluessigkeit-fuer-senioren/

Zobacz też: Woda w diecie seniora

Co powinien jeść senior w lecie?

Lato to pora lekkich posiłków. Świetnie sprawdzą się zatem wszystkie potrawy z owocami sezonowymi (ponieważ dużo wody), sałatki i warzywa. W lecie warto sięgnąć po przepisy kuchni śródziemnomorskiej. Z drugiej strony, podczas upałów należy unikać ciężkich, tłustych potraw, co w przypadku ciężkiej i bardzo tłustej kuchni niemieckiej może być wyzwaniem.

  • Chłodniki. W gorące dni raczej unikaj podawania bardzo gorących zup, warto zmienić je na chłodniki. Świetnie sprawdzą się gazpachos. Dostarczają dużo płynów i pobudzają apetyt.
  • Sałatki. Warto wprowadzić do menu więcej sałatek, nie tylko jako dodatek do obiadu. W lecie można serwować różnego rodzaju sałatki na bazie ryżu, ziemniaków czy makaronu. Do makaronu i sałatek ziemniaczanych zamiast majonezu dodawaj np. jogurtowego dressingu.
  • Pokrojone owoce i warzywa na przekąskę. Drobno posiekane surowe jedzenie dostarczą witamin i orzeźwią w wysokich temperaturach. Mogą być podawane jako przystawka lub po prostu pomiędzy posiłkami.
  • Letnie desery. W lecie warto również zrezygnować z ciast na korzyść lekkich koktajli mlecznych lub jogurtów. Warto wpleść do menu deserowego  lekkie sorbety i owocowe kisiele.
  • Obiady w upalne dni.  W upały trzeba zrezygnować z tłustych dań obiadowych. Zamiast tego proponuj dużo warzyw i sałatek — są lekkostrawne i zawierają wiele cennych składników odżywczych. Sprawdzą się na pewno dane obiadowe zawierające  brokuły, szpinak, cukinię czy i młodą marchewkę. Dobrym wyborem będą również dania rybne lub delikatne mięso. Na przykład:  filety rybne z sosem cytrynowym, sałatką ziemniaczaną  z ogórkiem i rzodkiewką lub spaghetti z sosem limonkowym i sałatą włoską.

utile - aplikacja dla opiekunek seniorów

Komentarze