O czym przeczytasz w tym artykule?
Zobacz lekcję z lektorem:
Słownictwo z lekcji:
das Kotelett – kotlet
das Kalbskotelett – kotlet cielęcy
das Schweinskotelett – kotlet schabowy
paniertes Schnitzel – kotlet panierowany
die Boulette / die Bulette – kotlet mielony
die Frikadelle – kotlet mielony
Czasami używa się słowa „die Boulette”, czasami „die Frikadelle” – zależy od regionu.
die Rippchen – żeberka
geräucherte Rippchen – wędzone żeberka
die Hähnchenkeule – udko z kurczaka
die Hänchenflügel – skrzydełka z kurczaka
ein halbes Hähnchen – pół kurczaka
die äußere Fettschicht abschneiden – odkroić zewnętrzną warstwę tłuszczu
mageres Fleisch – chude mięso
Könnten Sie mir bitte den Schinken schneiden? – Czy mógłby mi pan pokroić szynkę?
Könnten Sie bitte die Fettschicht abschneiden? – Czy mogłaby pani odkroić warstwę tłuszczu?
Pobierz plik *.pdf
Utile współpracuje z portalem niemieckipoludzku.pl