O czym przeczytasz w tym artykule?
Na wielkanocnym stole w Wielką Niedzielę króluje na pieczeń i pachnące warkocze drożdżowe. Jakie są najpopularniejsze potrawy Wielkiego Tygodnia i Wielkanocy w Niemczech?
Wielkanocne tradycje i zwyczaje obowiązujące w Niemczech w wielu przypadkach bardzo przypominają polskie. Nasi zachodni sąsiedzi, podobnie jak my biorą udział uroczystościach Wielkiego Tygodnia, malują pisanki, a także wspólne jedzą uroczyste wielkanocne śniadanie. W Niemczech praktykuje się jednak wiele tradycji, które dla Polaków są całkowicie obce. Należą do nich tradycyjne drzewka wielkanocne ozdobione pisankami czy też piątkowa agapa, czyli symboliczna wieczerza (z chleba, woda i wina), spożywana w salkach katechetycznych. Niemcy nie świecą jaja i nie oblewają się wodą w Poniedziałek Wielkanocny. Drugi dzień świąt jest głównie poświęcony na wypoczynek.
Niemcy mają również inne preferencje kulinarne. Podczas gdy u nas na stołach gotuje się żurek z chrzanem, białą kiełbasę, Schab pieczony ze śliwką czy faszerowane jajka w Niemczech stawia się na pieczeń z jagnięciny, a także drożdżowe warkocze.
Poniżej prezentujemy wam kilka najciekawszych tradycyjnych niemieckich dań, które można serwować podczas Wielkiego Tygodnia oraz w Niedzielę Wielkanocną.
Potrawy na Wielki Czwartek
Wielki Czwartek nazywany jest Gründonnerstag, czyli Zielony Czwartkiem. Tradycja mówi, że w tym dniu jadło się głównie zieleninę. Z tego powodu dominują potrawy jarskie. Jednym z najpopularniejszych jest tradycyjny szpinak, który zazwyczaj trochę serwowany jest z ziemniakami i jajkiem sadzonym.
Blattspinat an Gründonnerstag
Liście szpinaku w Wielki Czwartek (dla 2 osób)
Składniki:
- 400 g świeżego szpinaku liściastego
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki masła
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Szpinak dokładnie umyj. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekaj.
- W dużym płaskim rondlu z grubym dnem rozgrzej masło i zeszklij w nim cebulę oraz czosnek. Dodaj mokry szpinak i duś przez 2-3 minuty pod przykryciem, aż szpinak opadnie.
- Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Tradycyjne szpinak w Wielki Czwartek zazwyczaj podawany jest z ziemniakami z wody z ziemniakami w mundurkach lub ziemniakami pieczonymi, a także z jajkiem sadzonym.
Zupa ziołowa (Kräutersuppe)
Bardzo popularnym daniem na „zielony” Wielki Czwartek jest również zupa ziołowa, czyli Kräutelsuppe. Zgodnie z tradycją jest to zupa, którą przygotowuje się z pierwszych 9 ziół wiosennych. Najczęściej w skład takiej zupy wchodzi między innymi pokrzywa, mniszek lekarski, czosnek niedźwiedzi, rukola i szczaw. Tak naprawdę możesz wykorzystać tutaj znacznie więcej odmian ziół, które rosną w ogrodzie.
Składniki:
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 2-3 ziemniaki
- 1 litr bulionu warzywnego
- garść pokrzywy, krwawnika, mniszka lekarskiego, niedźwiedziego czosnku, mielonego bluszczu, rokitnika, szczawiu, rukoli
- 100 ml śmietany 18%
- sól i pieprz
- sok z cytryny i gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
- Posiekaj cebulę i zeszklij ją na podgrzanym maśle na patelni.
- Pokrój ziemniaki na małe kawałki i duś razem z cebulą na patelni.
- Następnie pokrój ziemniaki na małe kawałki, dodaj do cebuli i pozwól im się trochę podusić.
- W czasie gotowania warzyw umyj, osusz i posiekaj zioła. Włóż je do garnka na około 5 minut, ale nie gotuj. W ten sposób zachowasz wszystkie wartości odżywcze zawarte w ziołach. Po tym czasie dodaj do garnka również śmietanę i zmiksuj zupę na drobny mus.
- Przypraw według uznania pieprzem, solą, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
- Możesz serwować ją solo, z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Potrawy na Wielki Piątek
W piątek przed Wielkanocą (Karfreitag lub Smutny Piątek) tradycyjnie spożywane są ryby. Związane jest to mocno z tradycją chrześcijańską. W pierwszych wiekach chrześcijaństwa ryba była symbolem Jezusa. Grecka nazwa ryba ICHTHYS, oznacza „IESOS CHRISTOS THEOU (H) YIOS SOTER”, co oznacza: Jezus Chrystus Syn Boży, Zbawiciel.
Zasadniczo w kwestii gatunku ryby jest duża dowolność. Niegdyś bardzo popularnym gatunkiem ryby spożywany był dorsz. W regionach oddalonych od wybrzeża był głównie gotowany jako sztokfisz (suszony na powietrzu) lub klipfisz (suszony przez mocne solenie), z którego przyrządzano gulasze.Dziś znacznie popularniejsze są pstrągi i sandacze.
Dorade auf Kartoffelbett
Chrupiąca dorada w ziemniakach będzie świetna jako tradycyjny posiłek wielkopiątkowy lub jako przystawka do menu wielkanocnego.
Dorada w ziemniakach (porcja dla 4 osób):
Składniki:
- 4 porcja ryby dorady, średniej wielkości
- 3 tajskie papryczki chili
- 1 kg ziemniaków (ugotowanych na twardo)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 8 świeżych gałązek rozmarynu
- oliwa z oliwek
- gruboziarnista sól morska
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Doradę umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć wewnątrz i na zewnątrz i umieścić gałązkę rozmarynu w środku i odstawić na bok.
- Obrać i pokroić w drobną kostkę cebulę i czosnek. Posiekać w drobne kawałki papryczki chilli.
- Rozgrzej piekarnik do 190°C.
- Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie plasterki. Następnie umyj pod zimną, bieżącą wodą. Wymieszaj w dużej misce z czosnkiem, cebulą, chilli, oliwą i grubą solą morską.
- W ten sposób zamarynowane ziemniaki ułóż na blasze do pieczenia, na wierzchu ułożyć doprawioną doradę i gotować w nagrzanym piekarniku przez około 35 minut.
- Wyjmij blachę z piekarnika, ułóż doradę i ziemniaki na talerzach, udekoruj gałązką rozmarynu i zaserwuj gościom. Smacznego!
Fischfrikadellen mit Grüner Sauce
Kotleciki rybne z zielonym sosem
Składniki:
- 2 obrane ziemniaki
- 1 cebula, przekrojona na pół
- 300 g filetów z białej ryby, bez skóry
- 150 g wędzonych filetów rybnych, bez skóry
- odrobina mąki do posypania
- łyżka oleju rzepakowego do smażenia
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
Na sos:
- ok. 60 g świeżych zielonych ziół takich jak pietruszka, szczypiorek, trybula, koperek, majeranek, szczaw, kolendra, bazylia, estragon lub szpinak baby
- 3 łyżki twarogu (lub śmietany)
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki słodkiej musztardy
- 2 jajka na twardo, grubo posiekane
Przygotowanie:
- Ziemniaki i cebulę zetrzyj na grubej tarce odsączyć wodę. Połowę cebuli wymieszaj z ziemniakami i połowę zarezerwuj na sos.
- Wyciągnij z ryb większe ości, a następnie posiekaj ją i zmiksuj na gładką masę razem ze startym i ziemniakami cebulą
Do smaku możesz dodać troszeczkę soli. Z powstałej w ten sposób masy uformuj 8 okrągłych placuszków.
Zrób sos.
- W robocie kuchennym zmiksuj/posiekaj wybraną mieszankę ziół.
- Dodaj pozostałe składniki – resztę cebuli, pokrojone drobno jajka i przyprawy do smaku.
- Zmiksuj na lekkie puree
- Sprawdź przyprawę i przełóż do miski.
- Pulpety rybne lekko posyp mąką. Rozgrzej na oleju i smaż partiami przez około 3 minuty na średnim ogniu.
- Odcedź na papierowych ręcznikach i podgrzej olej między kolejnymi partiami.
- Placki rybne podawać z sosem i sałatką ze świeżych pomidorów.
Potrawy na Niedzielę Wielkanocną
W Niemczech podobnie jak w Polsce Wielka Niedziela jest celebrowana między innymi przez bardzo obfite i wystawne śniadanie. Zazwyczaj na stole znajduje się tradycyjny wielkanocny baranek, który symbolizuje niewinność, a także masa innych przysmaków między innymi tradycyjne drożdżowe warkocze i rzeczywiście kolorowe pisanki wielkanocne. W Wielkanoc serwowane są:
- Udziec jagnięcy z sosem jałowcowym (Lammkeule mit Wacholderbeerensauce)
- Jagnięcina brandenburska (Brandenburger Lammfleisch)
- Kolorowe wielkanocne ciasto tzw. Bunter Osterkuchen
- Miodownik (Bienenstich)
Oster-Lammkeule
Wielkanocna jagnięcina
Składniki:
- 1 ½ kg udziec jagnięcy
- 2 cebule
- 2 ząbki / n czosnek
- sól i pieprz
- sok cytrynowy
- tymianek
- rozmaryn
- liście laurowe
- 500 ml bulionu
- 50 ml czerwone wino
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Umyj mięso i usuń większość tłuszczu, a całość natrzyj solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Następnie usmażyć na oleju ze wszystkich stron. Dodaj cebulę i czosnek i pozwól im nabierać koloru.
Wlej bulion mięsny, dodaj zioła i wstaw do piekarnika w temperaturze 160 ° C na 2 godziny. Od czasu do czasu polewaj je bulionem i czerwonym winem. - Gdy mięso jest gotowa, przecieramy sos przez sito, odtłuszczamy i w razie potrzeby zagęszczamy.
- Mięso pokroić w plastry, włożyć do sosu i podawać z fasolką szparagową i kopytkami.
Osterbrot, czyli wielkanocny chleb
Chleb wielkanocny domowej roboty to potrawa obowiązkowa na stołach Wielkanocnych w Niemczech. Jak przygotować chleb wielkanocny?
Składniki:
- 8 łyżek oleju i 8 łyżek mleka
- 200g chudego twarogu
- 100g cukru
- 2 jajka
- 400g mąki
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- szczypta soli
- opcjonalnie rodzynki sułtanki
- duża miska do miksowania
- sitko
- mała miska
- blacha do pieczenia i piekarnik
Przygotowanie:
- Zmieszaj w misce olej i mleko, a następnie dodaj do nich twaróg. Zmieszaj wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy.
- Następnie dodać cukier i wbić jedno jajko, będzie potrzebne później.
- Teraz należy wsypać mąkę na sitko i dodawać ją porcjami do twarogu. Po dodaniu wszystkich składników wyrabiaj do momentu aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Dodaj proszek do pieczenia i szczyptę soli i ponownie zagnieć ciasto.
- Tak przygotowane ciasto podziel na trzy równe kawałki. Z trzech porcji uformuj trzy wałki o różnej długości, które następnie zapleć w warkocz.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Ułóż chlebek wielkanocny na blasze do pieczenia. Ubij drugie jajko do miseczki i roztrzep widelcem. Za pomocą pędzla kuchennego możesz teraz posmarować chleb jajkiem. Chleb można również posypać rodzynkami sułtańskimi.
- Piecz chleb w nagrzanym piekarniku (200 stopni) przez około 20 minut.