fbpx
Utile - pomocny, pożyteczny, praktyczny

Tradycyjne wielkanocne potrawy w Niemczech (przepisy)

Wielkanocne dania

Na wielkanocnym stole w Wielką Niedzielę króluje na pieczeń i pachnące warkocze drożdżowe. Jakie są najpopularniejsze potrawy Wielkiego Tygodnia i Wielkanocy w Niemczech?

Wielkanocne tradycje i zwyczaje obowiązujące w Niemczech w wielu przypadkach bardzo przypominają polskie. Nasi zachodni sąsiedzi, podobnie jak my biorą udział uroczystościach Wielkiego Tygodnia, malują pisanki, a także wspólne jedzą uroczyste wielkanocne śniadanie. W Niemczech praktykuje się jednak wiele tradycji, które dla Polaków są całkowicie obce. Należą do nich tradycyjne drzewka wielkanocne ozdobione pisankami czy też piątkowa agapa, czyli symboliczna wieczerza (z chleba, woda i wina), spożywana w salkach katechetycznych. Niemcy nie świecą jaja i nie oblewają się wodą w Poniedziałek Wielkanocny. Drugi dzień świąt jest głównie poświęcony na wypoczynek.

Niemcy mają również inne preferencje kulinarne. Podczas gdy u nas na stołach gotuje się żurek z chrzanem, białą kiełbasę, Schab pieczony ze śliwką czy faszerowane jajka w Niemczech stawia się na pieczeń z jagnięciny, a także drożdżowe warkocze.
Poniżej prezentujemy wam kilka najciekawszych tradycyjnych niemieckich dań, które można serwować podczas Wielkiego Tygodnia oraz w Niedzielę Wielkanocną.

Potrawy na Wielki Czwartek

Wielki Czwartek nazywany jest Gründonnerstag, czyli Zielony Czwartkiem. Tradycja mówi, że w tym dniu jadło się głównie zieleninę. Z tego powodu dominują potrawy jarskie. Jednym z najpopularniejszych jest tradycyjny szpinak, który zazwyczaj trochę serwowany jest z ziemniakami i jajkiem sadzonym.

Blattspinat an Gründonnerstag

Liście szpinaku w Wielki Czwartek (dla 2 osób)

Składniki:

  • 400 g świeżego szpinaku liściastego
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Szpinak dokładnie umyj. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekaj.
  2. W dużym płaskim rondlu z grubym dnem rozgrzej masło i zeszklij w nim cebulę oraz czosnek. Dodaj mokry szpinak i duś przez 2-3 minuty pod przykryciem, aż szpinak opadnie.
  3. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Tradycyjne szpinak w Wielki Czwartek zazwyczaj podawany jest z ziemniakami z wody z ziemniakami w mundurkach lub ziemniakami pieczonymi, a także z jajkiem sadzonym.

Zupa ziołowa (Kräutersuppe)

Bardzo popularnym daniem na „zielony” Wielki Czwartek jest również zupa ziołowa, czyli Kräutelsuppe. Zgodnie z tradycją jest to zupa, którą przygotowuje się z pierwszych 9 ziół wiosennych. Najczęściej w skład takiej zupy wchodzi między innymi pokrzywa, mniszek lekarski, czosnek niedźwiedzi, rukola i szczaw. Tak naprawdę możesz wykorzystać tutaj znacznie więcej odmian ziół, które rosną w  ogrodzie.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • garść pokrzywy, krwawnika, mniszka lekarskiego, niedźwiedziego czosnku, mielonego bluszczu, rokitnika, szczawiu, rukoli
  • 100 ml śmietany 18%
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny i gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Posiekaj cebulę i zeszklij ją na podgrzanym maśle na patelni.
  2. Pokrój ziemniaki na małe kawałki i duś razem z cebulą na patelni.
  3. Następnie pokrój ziemniaki na małe kawałki, dodaj do cebuli i pozwól im się trochę podusić.
  4. W czasie gotowania warzyw umyj, osusz i posiekaj zioła. Włóż je do garnka na około 5 minut, ale nie gotuj. W ten sposób zachowasz wszystkie wartości odżywcze zawarte w ziołach. Po tym czasie dodaj do garnka również śmietanę i zmiksuj zupę na drobny mus.
  5. Przypraw według uznania pieprzem, solą, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
  6. Możesz serwować ją solo, z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Potrawy na Wielki Piątek

W piątek przed Wielkanocą (Karfreitag lub Smutny Piątek) tradycyjnie spożywane są ryby. Związane jest to mocno z tradycją chrześcijańską. W pierwszych wiekach chrześcijaństwa ryba była symbolem Jezusa. Grecka nazwa ryba ICHTHYS, oznacza „IESOS CHRISTOS THEOU (H) YIOS SOTER”, co oznacza: Jezus Chrystus Syn Boży, Zbawiciel.

Zasadniczo w kwestii gatunku ryby jest duża dowolność. Niegdyś bardzo popularnym gatunkiem ryby spożywany był dorsz. W regionach oddalonych od wybrzeża był głównie gotowany jako sztokfisz (suszony na powietrzu) ​​lub klipfisz (suszony przez mocne solenie), z którego przyrządzano gulasze.Dziś znacznie popularniejsze są pstrągi i sandacze.

 

Dorade auf Kartoffelbett

Chrupiąca dorada w ziemniakach  będzie świetna jako tradycyjny posiłek wielkopiątkowy lub jako przystawka do menu wielkanocnego.

Dorada w ziemniakach (porcja dla 4 osób):

Składniki:

  • 4 porcja ryby dorady, średniej wielkości
  • 3 tajskie papryczki chili
  • 1 kg ziemniaków (ugotowanych na twardo)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 świeżych gałązek rozmarynu
  • oliwa z oliwek
  • gruboziarnista sól morska
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Doradę umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć wewnątrz i na zewnątrz i umieścić gałązkę rozmarynu w środku i odstawić na bok.
  2. Obrać i pokroić w drobną kostkę cebulę i czosnek. Posiekać w drobne kawałki papryczki chilli.
  3. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
  4. Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie plasterki. Następnie umyj pod zimną, bieżącą wodą. Wymieszaj w dużej misce z czosnkiem, cebulą, chilli, oliwą i grubą solą morską.
  5. W ten sposób zamarynowane ziemniaki ułóż na blasze do pieczenia, na wierzchu ułożyć doprawioną doradę i gotować w nagrzanym piekarniku przez około 35 minut.
  6. Wyjmij blachę z piekarnika, ułóż doradę i ziemniaki na talerzach, udekoruj gałązką rozmarynu i zaserwuj gościom. Smacznego!

Fischfrikadellen mit Grüner Sauce

Kotleciki rybne z zielonym sosem

Składniki:

  • 2 obrane ziemniaki
  • 1 cebula, przekrojona na pół
  • 300 g filetów z białej ryby, bez skóry
  • 150 g wędzonych filetów rybnych, bez skóry
  • odrobina mąki do posypania
  • łyżka oleju rzepakowego do smażenia
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz

Na sos:

  • ok. 60 g świeżych zielonych ziół takich jak pietruszka, szczypiorek, trybula, koperek, majeranek, szczaw, kolendra, bazylia, estragon lub szpinak baby
  • 3 łyżki twarogu (lub śmietany)
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki słodkiej musztardy
  • 2 jajka na twardo, grubo posiekane

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i cebulę zetrzyj na grubej tarce odsączyć wodę. Połowę cebuli wymieszaj z ziemniakami i połowę zarezerwuj na sos.
  2. Wyciągnij z ryb większe ości, a następnie posiekaj ją i zmiksuj na gładką masę razem ze startym i ziemniakami cebulą
    Do smaku możesz dodać troszeczkę soli. Z powstałej w ten sposób masy uformuj 8 okrągłych placuszków.

Zrób sos.

  1. W robocie kuchennym zmiksuj/posiekaj wybraną mieszankę ziół.
  2. Dodaj pozostałe składniki – resztę cebuli, pokrojone drobno jajka i przyprawy do smaku.
  3. Zmiksuj na lekkie puree
  4. Sprawdź przyprawę i przełóż do miski.
  5. Pulpety rybne lekko posyp mąką. Rozgrzej na oleju i smaż partiami przez około 3 minuty na średnim ogniu.
  6. Odcedź na papierowych ręcznikach i podgrzej olej między kolejnymi partiami.
  7. Placki rybne podawać z sosem i sałatką ze świeżych pomidorów.

Potrawy na Niedzielę Wielkanocną

W Niemczech podobnie jak w Polsce Wielka Niedziela jest celebrowana między innymi przez bardzo obfite i wystawne śniadanie. Zazwyczaj na stole znajduje się tradycyjny wielkanocny baranek, który symbolizuje niewinność, a także masa innych przysmaków między innymi tradycyjne drożdżowe warkocze i rzeczywiście kolorowe pisanki wielkanocne. W Wielkanoc serwowane są:

  • Udziec jagnięcy z sosem jałowcowym (Lammkeule mit Wacholderbeerensauce)
  • Jagnięcina brandenburska (Brandenburger Lammfleisch)
  • Kolorowe wielkanocne ciasto tzw. Bunter Osterkuchen
  • Miodownik (Bienenstich)

Oster-Lammkeule

Wielkanocna jagnięcina

Składniki:

  • 1 ½ kg udziec jagnięcy
  • 2 cebule
  • 2 ząbki / n czosnek
  • sól i pieprz
  • sok cytrynowy
  • tymianek
  • rozmaryn
  • liście laurowe
  • 500 ml bulionu
  • 50 ml czerwone wino
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Umyj mięso i usuń większość tłuszczu, a całość natrzyj solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  2. Następnie usmażyć na oleju ze wszystkich stron. Dodaj cebulę i czosnek i pozwól im nabierać koloru.
    Wlej bulion mięsny, dodaj zioła i wstaw do piekarnika w temperaturze 160 ° C na 2 godziny. Od czasu do czasu polewaj je bulionem i czerwonym winem.
  3. Gdy mięso jest gotowa, przecieramy sos przez sito, odtłuszczamy i w razie potrzeby zagęszczamy.
  4. Mięso pokroić w plastry, włożyć do sosu i podawać z fasolką szparagową i kopytkami.

Warkocz drożdżowy

Osterbrot, czyli wielkanocny chleb

Chleb wielkanocny domowej roboty to potrawa obowiązkowa na stołach Wielkanocnych w Niemczech. Jak przygotować chleb wielkanocny?

Składniki:

  • 8 łyżek oleju i 8 łyżek mleka
  • 200g chudego twarogu
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 400g mąki
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • opcjonalnie rodzynki sułtanki
  • duża miska do miksowania
  • sitko
  • mała miska
  • blacha do pieczenia i piekarnik

Przygotowanie:

  1. Zmieszaj w misce olej i mleko, a następnie dodaj do nich twaróg. Zmieszaj wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy.
  2. Następnie dodać cukier i wbić jedno jajko, będzie potrzebne później.
  3. Teraz należy wsypać mąkę na sitko i dodawać ją porcjami do twarogu. Po dodaniu wszystkich składników wyrabiaj do momentu aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Dodaj proszek do pieczenia i szczyptę soli i ponownie zagnieć ciasto.
  5. Tak przygotowane ciasto podziel na trzy równe kawałki. Z trzech porcji uformuj trzy wałki o różnej długości, które następnie zapleć w warkocz.
  6. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Ułóż chlebek wielkanocny na blasze do pieczenia. Ubij drugie jajko do miseczki i roztrzep widelcem. Za pomocą pędzla kuchennego możesz teraz posmarować chleb jajkiem. Chleb można również posypać rodzynkami sułtańskimi.
  8. Piecz chleb w nagrzanym piekarniku (200 stopni) przez około 20 minut.
Podobne
Komentarze