fbpx
Utile - pomocny, pożyteczny, praktyczny

Jaka dieta dla podopiecznego z osteoporozą?

Osteoporoza to schorzenie, które bardzo często dotyka osoby po 70. roku życia (częściej kobiety) i jest ona konsekwencją starzenia się układu szkieletowego. Jak zadbać o prawidłową dietę podopiecznego chorego na osteoporozę? 

Czym jest osteoporoza?

Osteoporoza charakteryzuje się stopniowym zmniejszaniem się bezwzględnej masy kostnej z zachowaniem procesu mineralizacji kości. Efektem osteoporozy jest m.in. większa podatność kości na złamania. To  podstępna choroba,  ponieważ przez długi czas nie daje wyraźnych objawów. Z tego powodu nazywana jest „cichym złodziejem kości”.

Wyróżnia się dwa rodzaje tej choroby:

Osteoporoza typu I tzw. osteoporoza pomenopauzalną. 

Znacznie częściej (aż sześciokrotnie!) chorują na nią kobiety. Występuje po średnio 50 roku życia, a jej główną przyczyną jest niski poziom estrogenów. W tym rodzaju osteoporozy złamaniu ulegają najczęściej kości przedramienia w okolicy nadgarstka lub trzony kręgów.

Osteoporoza typu II — osteoporoza starcza.

Pojawia się u osób po 70. roku życia (dwa raz częściej u kobiet niż u mężczyzn). Utrata masy kostnej w tej sytuacji związana jest ze starzeniem się organizmu m.in. słabym wchłanianiem wapnia.

Jaka dieta jest rekomendowana przy osteoporozie?

W pracy Opiekunki bardzo często mamy styczność z podopiecznymi chorymi na osteoporozę. Warto wiedzieć, że w leczeniu tej choroby oprócz leków, ważną rolę odgrywa odpowiednia dieta i styl życia. Oto kilka wskazówek związanych z dietą chorych na osteoporozę.

1. Wybieraj produkty bogate w wapń.

W diecie chorych na osteoporozę nie powinno zabraknąć produktów zawierających wapń to — główny budulec kości.

Bogatym źródłem wapnia są:

  • mleko i przetwory mleczne: jogurt naturalny, mleko, tłuste ser gouda, serek twarogowy czy śmietana 18%. Osoby chore na osteoporozę powinny wypijać co najmniej 2-3 szklanki mleka lub uzupełnić dietę dodatkowo kefirami czy jogurtami naturalnymi z owocami. W przypadku gdy podopieczny nie toleruje laktozy, trzeba odpowiednio kupować produkty bez laktozy.
  • produkty roślinne: szpinak, brukselka, kapusta, soja, soczewica i natka pietruszki, a także migdały, orzechy laskowe,  nasiona sezamu, maku i słonecznika.

2. Dostarczaj podopiecznemu witaminy D.

Witamina D odpowiada za wchłanianie wapnia oraz odkładanie go w tkance kostnej.

Witaminę D zawierają:

  • tłuste ryby morskie (śledź, makrela, łosoś)
  • jaja, margaryny wzbogacone w witaminę D oraz pieczarki.

Same spożywane pokarmy nie są jednak w stanie zaspokoić dziennego zapotrzebowania  organizmu na tę witaminę. Najlepszym źródłem witaminy D jest promieniowanie UV. Słońce pozwala pokryć  aż 90% zapotrzebowania. Chorzy na osteoporozę powinni przebywać codziennie co najmniej 20 minut na słońcu i odsłaniać co najmniej 20% ciała (np. nie smarujemy filtrem nóg i rąk).

Mleko i nabiał w diecie seniora z osteoporozą,

3. Zapewnij odpowiednią ilość warzyw i owoców.

Dieta chorych na osteoporozę powinna zawierać wiele warzyw i owoców (źródła witamin C, K i A) oraz potasu, który przeciwdziała utracie masy kostnej wywołanej nadmiarem sodu.

4. Wyklucz sól, fosfor i nałogi.

Z diety chorych na osteoporozę trzeba wykluczyć lub znacznie ograniczyć sól. Jej ilość nie powinna przekraczać 5 g (odpowiednik 1 płaskiej łyżeczki do herbaty). Warto pamiętać, że sól znajduje się również w kupowanych potrawach i produktach – trzeba uważnie czytać etykiety. Należy również zmniejszyć ilość fosforu  w diecie — kupować produkty nie zawierające fosforanów. Na koniec – skłonić podopiecznego do rezygnacji  z nałogów (palenie i spożywanie alkoholu).

5. Zachęcaj do aktywności fizycznej.

O ile to możliwe, warto zachęcać podopiecznego do aktywności fizycznej. Ruch jest doskonałym czynnikiem wpływającym na utrzymanie tkanki kostnej w dobrej formie. Wychodź z podopiecznym na częste spacery i skłaniaj go do innego rodzaju aktywności na świeżym powietrzu (np. lekka gimnastyka, nordic walking).

utile - aplikacja dla opiekunek seniorów

Komentarze