fbpx
Utile - pomocny, pożyteczny, praktyczny

7 najpopularniejszych przysmaków bożonarodzeniowych w Niemczech (przepisy)

Spędzasz  Święta Bożego Narodzenia na szteli? Sprawdź, jakie dania znajdą się na wigilijnym i świątecznym stole w Niemczech. 

 

Wigilia bez karpia  

Zwyczaje bożonarodzeniowe w Niemczech różnią się znacznie od polskich. Inny jest przede wszystkim wigilijny zestaw dań, który dla Polaka może być nieco zaskakujący. Wigilia w Niemczech nie musi i zazwyczaj nie jest postna. Na stole znajdują się dania, które nie należą do najbardziej wyszukanych, za to przez samych Niemców uważane są za wyjątkowo smaczne i można je przygotować szybko. Dzień Wigilii to zazwyczaj czas na ostatnie zakupy i porządki przed świętami i nie ma możliwości na długie gotowanie i na serwowanie dwunastu potraw. Z tego względu 24 grudnia najbardziej klasycznym zastawem na niemieckim stole jest pieczona kiełbaska i sałatka ziemniaczana (Kartoffelsalat).

Zobacz też: Niemieckie obyczaje, które mogą Cię zaskoczyć!


 

1. Kartoffelsalat – przepis

  • 1 kg  ziemniaków (odmiana ziemniaków sałatkowych)
  • 150 g ogórków konserwowych
  • 2-3 cebule szalotki lub 1 mała czerwona cebul
  • 4 łyżki stołowe majonezu
  • 4 łyżki stołowe kwaśnej śmietany bądź jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Obrane ziemniaki  gotujemy w lekko osolonej wodzie.  Po ugotowaniu odcedzamy i odkładamy na bok do ostudzenia.
  2. Ogórki konserwowe kroimy  w drobną kostkę, a szalotki drobno siekamy.
  3. Majonez mieszamy ze śmietaną.   Dodajemy pokrojone ogórki, posiekany koperek i doprawiamy  do smaku solą i czarnym pieprzem.
  4. Ostudzone ziemniaki kroimy  w grubą kostkę lub w talarki, przekładamy do miski i polewamy przygotowanym wcześniej  sosem.
  5. Na koniec można posypać sałatkę np. posiekanym szczypiorkiem, rzodkiewką lub drobno pokrojoną szynką.

 

Drób i tradycyjne słodkości 

Tym najważniejszym posiłkiem jest rodzinny obiad w pierwszy dzień świąt. To wówczas wytoczone zostają największe działa kulinarne. Na stole pojawiają się prawdziwe przysmaki takie jak gęś lub kaczka pieczona z ziołami faszerowana kasztanami i jabłkami. Drób zazwyczaj podaje się z ziemniakami i czerwoną kapustą, a całość polewa się specjalnym sosem.

Nie brakuje też słodkości. Dzieci już w Wigilię dostają talerze pełne świeżych i suszonych owoców, pierniczków i maślanych ciasteczek. Do najpopularniejszych wypieków należy strucla z rodzynkami (Weihnachtsstollen), ciasteczka wyciskane (Spritzgebäck) i pierniczki (Lebkuchen). Ulubionym napojem Niemców w okresie adwentu i świąt jest grzane wino (Glühwein) serwowane m.in. na jarmarkach bożonarodzeniowych w Niemczech. 

 

2. Weihnachtsstollen – przepis

Na ciasto:

  • 6 szklanek mąki
  • 3 jajka
  • ok. 15 dkg masła
  • 1 łyżka drożdży ( świeże)
  • 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli (płaska)

Suszone owoce i orzechy:

  • 1 szklanka migdałów
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 szklanka żurawiny suszonej
  • 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3/4 szklanki brandy lub rumu
  • 30 dkg gotowej masy marcepanowej

A dodatkowo:

  • tłuszcz do posmarowania brytfanny
  • cukier puder (do posypania)

Przygotowanie:

  1. Zalej rodzynki wrzątkiem potrzymaj 10 minut aż zmiękną a potem odcedź. Następnie z żurawiną namocz w rumie lub brandy. Jeżeli masz migdały w całości – grubo posiekaj.
  2. Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem, dodaj szklankę mąki i dokładnie wymieszaj. Odstaw i poczekaj aż mieszanka podwoi swoją objętość.
  3. Odcedź rodzynki i żurawinę a następnie wymieszaj z odrobiną mąki.
  4. Do miseczki wbij jajka. Masło utrzyj do białości. W trakcie ucierania dodaj cukier i po jednym jajku. Gdy wszystkie składniki ładnie się ze sobą połączą, dodaj bakalie, sól, mąkę i zaczyn.
  5. Wyrabiaj ciasto dłońmi aż będzie gładkie i „odstające” od rąk.
  6. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 1 godzinę, aby wyrosło. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
  7. Po wyrośnięciu do ciasta dodaj migdały, kandyzowane i suszone owoce wraz z rumem oraz jeszcze raz dobrze je wyrób.
  8. Następnie rozgnieć na stolnicy i złóż nadając formę podobną do koperty. Do środka przed zawinięciem włóż „wałek” z masy marcepanowej.
  9. Zostaw jeszcze do wyrośnięcia (ok. 40 min) a następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
  10. Piecz w piekarniku 30 – 40 minut.
  11. Po wyjęciu z piekarnika ciepłe ciasto posmaruj masłem i posyp cukrem pudrem.

Źródło: mniamniam.pl

 

3. Spritzgebäck -przepis

  • 500 g mąki
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 125 g mielonych orzechów laskowych
  • 2 jajka
  • 2 opakowania cukru wanilinowego

Przygotowanie:

  1. Wrzuć do miski masło, cukier, cukier wanilinowy, jajka i ubijaj, aż otrzymasz puszystą masę. Następnie do masy dodaj ostrożnie orzechy, mąkę i zmiksuj.
  2. Włóż ciasto do lodówki na ok. 1 godzinę.
  3. Następnie ciasto umieść w rękawie cukierniczym z końcówką w kształcie gwiazdy lub w maszyce do ciastek. Wyciskaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w niedużych odstępach.
  4. Blachę z ciastkami umieść w piekarniku i piecz w temperaturze 200 stopni przez 10-15 minut.
  5. Udekoruj czekoladą lub polewą, w zależności od gustu.

4. Lebkuchen – przepis

Na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 85 g zmielonych migadłów
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piekarnika
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 ml miodu
  • 85 g masła
  • 1/2 szklanki skórki kandyzowanej pomarańczowej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Lukier:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek zimnej wody

Przygotowanie:

  1. W rondelku podgrzać masło i miód. Gdy masło się całkowicie rozpuści, zdjąć z palnika i przestudzić.
  2. Przestudzone masło z miodem wymieszać w dużej misce mikserem z mąką, zmielonymi migdałami, przyprawą korzenną, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą i sokiem z cytryny.
  3. Skórkę kandyzowaną drobno posiekać i dodać do masy. Całość wymieszać dokładnie łyżką. Masę odstawić pod przykryciem na ok. pół godziny aż zgęstnieje.
  4. Po tym czasie z ciasta wyrabiać ręką kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczać ręką.
  5. Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut
  6. Odstawić do ostudzenia. Pierniki na początku są miękkie i delikatne, ale po chwili twardnieją. Miękną ponownie po polukrowaniu.
  7. Cukier puder wsypać do miski. Dolewać po łyżce wody i rozcierać dokładnie łyżką, aż do uzyskania odpowiedniej (dość gęstej) konsystencji. Ostudzone pierniki maczać w gotowym lukrze i pozostawić do ocieknięcia.
  8. Polukrowane pierniki wymagają leżakowania. Trzeba ułożyć je w szczelnych pojemnikach i trzymać przez co najmniej kilkanaście dni.

5. Marzipan Bäumchen, Sterne und Glocken – marcepanowe ciasteczka

Na ciasto:

  • 3 żółtka
  • 130 g cukru pudru
  • starta skórka z cytryny
  • 250 g mielonych migdałów blanszowanych (bez skórki)

Dodatki:

  • 200 g surowej masy marcepanowej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany lub mleka skondensowanego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 50 gramów cukru
  • 1 łyżka dżemu morelowego

Przygotowanie:

  1. Ubij żółtka i cukier puder na pianę. Zagnieć pozostałe składniki ciasta.
  2. Przygotuj duże i małe formy do ciasteczek.
    Przygotowane w ten sposób masę migdałową rozwałkuj na folii spożywczej a następnie za pomocą dużych foremek wytnij ciasteczka w świątecznych kształtach.
    Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. A teraz przyszła poraz na doprawienie ciasteczek.
  4. Wymieszaj żółtko ze śmietaną i posmaruj nią ciasteczka.
  5. Wymieszaj cynamon i cukier na talerzu i lekko wciśnij pokrytą masą stronę w mieszankę cynamonowo-cukrową. Umieść z powrotem na blasze do pieczenia.
  6. Wymieszaj mieszankę marcepanową z cukrem pudrem i wytnij ciasteczka małymi foremkami.
  7. Spody małych ciasteczek marcepanowych posmaruj dżemem i ułóż na dużych.
  8. Włóż do piekarnika.
  9. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175° przez około 8-10 minut. Na ostatnie kilka minut połóż na ciastka folię aluminiową, aby marcepan nie ściemniał za bardzo.

Źródło: www.webkoch.de

Bożonarodzeniowe i noworoczne napoje 

W czasie Adwentu, Bożego Narodzenie i na Nowy Rok Niemcy przygotowują również specjalne, rozgrzewające napoje. Do najpopularniejszych należą: Glühwein (grzane wino) i Feuerzangenbowle.  Zobacz jak je przygotować.

 

6. Glühwein – przepis

  • 750 ml wina czerwonego
  • 75 ml wody
  • jabłko lub pomarańcza
  • 4-5 pąków goździka
  • szczypta gałki muszkatołowej mielonej
  • 10 g imbiru mielonego
  • cynamon (1 laska)
  • 20 g cukru pudru

Przygotowanie:

  1. Do rondla z grubym dnem nalewamy filtrowaną wodę, dodajemy goździk, gałkę muszkatołową, mielony imbir, laskę cynamonu i nagrzewamy masę do wrzenia.
  2. Zdejmujemy z ognia i zaparzamy pod przykrywką (ok. 10 minut)
  3. Przecedzamy wywar, dodajemy wino, cukier puder, kawałeczki jabłka lub pomarańczy i ogrzewamy mieszankę na średnim ogniu.
  4. Podczas grzania kontrolujemy temperaturę grzanego wina – nie może przekraczać 70 st. inaczej smak będzie zepsuty.
  5. Zdejmujemy napój z ognia i ponownie zaparzamy (ok.10 minut)
  6. Możemy podawać. Rozlewamy wino po kieliszkach lub szklankach.

Źródło: womanadvice.pl

7. Feuerzangenbowle

Feuerzangenbowle to tradycyjny niemiecki napój alkoholowy, pity często w Boże Narodzenie i Nowy Rok. Tradycyjnie Feuerzangenbowle jest przygotowywany w dużym miedzianym kotle za pomocą szczypiec do ognia. W okresie świątecznym Niemczech można w sklepach można kupić specjalne zestawy do przygotowywania Feuerzangenbowle.

Składniki:

  • 2-3 butelki czerwonego wytrawnego wina
  • 0,4l mocnego rumu (najlepiej 80%)
  • 2 pomarańcze
  • 2 cytryny
  • 1 laska cynamonu
  • 5 goździków
  • 1 Zuckerhut – duża kostka cukru
  • (opcjonalnie) szczypta przyprawy do piernika

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj pomarańczę i wetrzyj skórkę owoców cytrusowych w rondelku.
  2. Do miski wlej wino i podgrzej je do temperatury około 70 stopni Celsjusza.
  3. Pokrój pomarańcze (i cytryny) w cienkie paski.
  4. Teraz wrzuć skórki, przyprawy sok pomarańczowy i przyprawy i podgrzej całość, nie dopuszczając do wrzenia płynu.
  5. Gdy poncz jest gorący, umieść szczypce do ognia lub metalowe tarki nad garnkiem i połóż na nim kostkę cukru.
  6. Nabierz rumu do chochli i polej cukier. Następnie ostrożnie zapal.
  7. Gorący cukier karmelizuje i spływa do garnka z pozostałymi składnikami. Kiedy płomień zgaśnie, powtórz proces z nową chochlą rumu.
  8. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, usuń szczypce i dodaj do miski kolejną chochlę niespalonego rumu.
  9. Usuń z napoju wszystkie „pływające” części (pomarańcze, cytryny, goździki i laskę).
  10. Napój gotowy!

Źródło: www.t-online.de


utile - aplikacja dla opiekunek seniorów

Podobne

7 najpopularniejszych przysmaków bożonarodzeniowych w Niemczech (przepisy)

Spędzasz  Święta Bożego Narodzenia na szteli? Sprawdź, jakie dania znajdą się na wigilijnym i świątecznym stole w Niemczech.    Wigilia bez karpia   Zwyczaje bożonarodzeniowe w Niemczech różnią się znacznie od polskich. Inny jest przede wszystkim wigilijny zestaw dań, który dla Polaka może być nieco zaskakujący. Wigilia w Niemczech nie musi i zazwyczaj nie jest postna. […]

czytaj dalej
Komentarze