O czym przeczytasz w tym artykule?
Spędzasz Święta Bożego Narodzenia na szteli? Sprawdź, jakie dania znajdą się na wigilijnym i świątecznym stole w Niemczech.
Wigilia bez karpia
Zwyczaje bożonarodzeniowe w Niemczech różnią się znacznie od polskich. Inny jest przede wszystkim wigilijny zestaw dań, który dla Polaka może być nieco zaskakujący. Wigilia w Niemczech nie musi i zazwyczaj nie jest postna. Na stole znajdują się dania, które nie należą do najbardziej wyszukanych, za to przez samych Niemców uważane są za wyjątkowo smaczne i można je przygotować szybko. Dzień Wigilii to zazwyczaj czas na ostatnie zakupy i porządki przed świętami i nie ma możliwości na długie gotowanie i na serwowanie dwunastu potraw. Z tego względu 24 grudnia najbardziej klasycznym zastawem na niemieckim stole jest pieczona kiełbaska i sałatka ziemniaczana (Kartoffelsalat).
Zobacz też: Niemieckie obyczaje, które mogą Cię zaskoczyć!
1. Kartoffelsalat – przepis
- 1 kg ziemniaków (odmiana ziemniaków sałatkowych)
- 150 g ogórków konserwowych
- 2-3 cebule szalotki lub 1 mała czerwona cebul
- 4 łyżki stołowe majonezu
- 4 łyżki stołowe kwaśnej śmietany bądź jogurtu naturalnego
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Obrane ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i odkładamy na bok do ostudzenia.
- Ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę, a szalotki drobno siekamy.
- Majonez mieszamy ze śmietaną. Dodajemy pokrojone ogórki, posiekany koperek i doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem.
- Ostudzone ziemniaki kroimy w grubą kostkę lub w talarki, przekładamy do miski i polewamy przygotowanym wcześniej sosem.
- Na koniec można posypać sałatkę np. posiekanym szczypiorkiem, rzodkiewką lub drobno pokrojoną szynką.
Drób i tradycyjne słodkości
Tym najważniejszym posiłkiem jest rodzinny obiad w pierwszy dzień świąt. To wówczas wytoczone zostają największe działa kulinarne. Na stole pojawiają się prawdziwe przysmaki takie jak gęś lub kaczka pieczona z ziołami faszerowana kasztanami i jabłkami. Drób zazwyczaj podaje się z ziemniakami i czerwoną kapustą, a całość polewa się specjalnym sosem.
Nie brakuje też słodkości. Dzieci już w Wigilię dostają talerze pełne świeżych i suszonych owoców, pierniczków i maślanych ciasteczek. Do najpopularniejszych wypieków należy strucla z rodzynkami (Weihnachtsstollen), ciasteczka wyciskane (Spritzgebäck) i pierniczki (Lebkuchen). Ulubionym napojem Niemców w okresie adwentu i świąt jest grzane wino (Glühwein) serwowane m.in. na jarmarkach bożonarodzeniowych w Niemczech.
2. Weihnachtsstollen – przepis
Na ciasto:
- 6 szklanek mąki
- 3 jajka
- ok. 15 dkg masła
- 1 łyżka drożdży ( świeże)
- 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli (płaska)
Suszone owoce i orzechy:
- 1 szklanka migdałów
- 1 szklanka rodzynek
- 1 szklanka żurawiny suszonej
- 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 3/4 szklanki brandy lub rumu
- 30 dkg gotowej masy marcepanowej
A dodatkowo:
- tłuszcz do posmarowania brytfanny
- cukier puder (do posypania)
Przygotowanie:
- Zalej rodzynki wrzątkiem potrzymaj 10 minut aż zmiękną a potem odcedź. Następnie z żurawiną namocz w rumie lub brandy. Jeżeli masz migdały w całości – grubo posiekaj.
- Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem, dodaj szklankę mąki i dokładnie wymieszaj. Odstaw i poczekaj aż mieszanka podwoi swoją objętość.
- Odcedź rodzynki i żurawinę a następnie wymieszaj z odrobiną mąki.
- Do miseczki wbij jajka. Masło utrzyj do białości. W trakcie ucierania dodaj cukier i po jednym jajku. Gdy wszystkie składniki ładnie się ze sobą połączą, dodaj bakalie, sól, mąkę i zaczyn.
- Wyrabiaj ciasto dłońmi aż będzie gładkie i „odstające” od rąk.
- Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 1 godzinę, aby wyrosło. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
- Po wyrośnięciu do ciasta dodaj migdały, kandyzowane i suszone owoce wraz z rumem oraz jeszcze raz dobrze je wyrób.
- Następnie rozgnieć na stolnicy i złóż nadając formę podobną do koperty. Do środka przed zawinięciem włóż „wałek” z masy marcepanowej.
- Zostaw jeszcze do wyrośnięcia (ok. 40 min) a następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
- Piecz w piekarniku 30 – 40 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika ciepłe ciasto posmaruj masłem i posyp cukrem pudrem.
Źródło: mniamniam.pl
3. Spritzgebäck -przepis
- 500 g mąki
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 125 g mielonych orzechów laskowych
- 2 jajka
- 2 opakowania cukru wanilinowego
Przygotowanie:
- Wrzuć do miski masło, cukier, cukier wanilinowy, jajka i ubijaj, aż otrzymasz puszystą masę. Następnie do masy dodaj ostrożnie orzechy, mąkę i zmiksuj.
- Włóż ciasto do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Następnie ciasto umieść w rękawie cukierniczym z końcówką w kształcie gwiazdy lub w maszyce do ciastek. Wyciskaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w niedużych odstępach.
- Blachę z ciastkami umieść w piekarniku i piecz w temperaturze 200 stopni przez 10-15 minut.
- Udekoruj czekoladą lub polewą, w zależności od gustu.
4. Lebkuchen – przepis
Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 85 g zmielonych migadłów
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piekarnika
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 ml miodu
- 85 g masła
- 1/2 szklanki skórki kandyzowanej pomarańczowej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Lukier:
- 2 szklanki cukru pudru
- kilka łyżek zimnej wody
Przygotowanie:
- W rondelku podgrzać masło i miód. Gdy masło się całkowicie rozpuści, zdjąć z palnika i przestudzić.
- Przestudzone masło z miodem wymieszać w dużej misce mikserem z mąką, zmielonymi migdałami, przyprawą korzenną, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą i sokiem z cytryny.
- Skórkę kandyzowaną drobno posiekać i dodać do masy. Całość wymieszać dokładnie łyżką. Masę odstawić pod przykryciem na ok. pół godziny aż zgęstnieje.
- Po tym czasie z ciasta wyrabiać ręką kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczać ręką.
- Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut
- Odstawić do ostudzenia. Pierniki na początku są miękkie i delikatne, ale po chwili twardnieją. Miękną ponownie po polukrowaniu.
- Cukier puder wsypać do miski. Dolewać po łyżce wody i rozcierać dokładnie łyżką, aż do uzyskania odpowiedniej (dość gęstej) konsystencji. Ostudzone pierniki maczać w gotowym lukrze i pozostawić do ocieknięcia.
- Polukrowane pierniki wymagają leżakowania. Trzeba ułożyć je w szczelnych pojemnikach i trzymać przez co najmniej kilkanaście dni.
5. Marzipan Bäumchen, Sterne und Glocken – marcepanowe ciasteczka
Na ciasto:
- 3 żółtka
- 130 g cukru pudru
- starta skórka z cytryny
- 250 g mielonych migdałów blanszowanych (bez skórki)
Dodatki:
- 200 g surowej masy marcepanowej
- 100 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany lub mleka skondensowanego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 50 gramów cukru
- 1 łyżka dżemu morelowego
Przygotowanie:
- Ubij żółtka i cukier puder na pianę. Zagnieć pozostałe składniki ciasta.
- Przygotuj duże i małe formy do ciasteczek.
Przygotowane w ten sposób masę migdałową rozwałkuj na folii spożywczej a następnie za pomocą dużych foremek wytnij ciasteczka w świątecznych kształtach.
Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. - A teraz przyszła poraz na doprawienie ciasteczek.
- Wymieszaj żółtko ze śmietaną i posmaruj nią ciasteczka.
- Wymieszaj cynamon i cukier na talerzu i lekko wciśnij pokrytą masą stronę w mieszankę cynamonowo-cukrową. Umieść z powrotem na blasze do pieczenia.
- Wymieszaj mieszankę marcepanową z cukrem pudrem i wytnij ciasteczka małymi foremkami.
- Spody małych ciasteczek marcepanowych posmaruj dżemem i ułóż na dużych.
- Włóż do piekarnika.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 175° przez około 8-10 minut. Na ostatnie kilka minut połóż na ciastka folię aluminiową, aby marcepan nie ściemniał za bardzo.
Źródło: www.webkoch.de
Bożonarodzeniowe i noworoczne napoje
W czasie Adwentu, Bożego Narodzenie i na Nowy Rok Niemcy przygotowują również specjalne, rozgrzewające napoje. Do najpopularniejszych należą: Glühwein (grzane wino) i Feuerzangenbowle. Zobacz jak je przygotować.
6. Glühwein – przepis
- 750 ml wina czerwonego
- 75 ml wody
- jabłko lub pomarańcza
- 4-5 pąków goździka
- szczypta gałki muszkatołowej mielonej
- 10 g imbiru mielonego
- cynamon (1 laska)
- 20 g cukru pudru
Przygotowanie:
- Do rondla z grubym dnem nalewamy filtrowaną wodę, dodajemy goździk, gałkę muszkatołową, mielony imbir, laskę cynamonu i nagrzewamy masę do wrzenia.
- Zdejmujemy z ognia i zaparzamy pod przykrywką (ok. 10 minut)
- Przecedzamy wywar, dodajemy wino, cukier puder, kawałeczki jabłka lub pomarańczy i ogrzewamy mieszankę na średnim ogniu.
- Podczas grzania kontrolujemy temperaturę grzanego wina – nie może przekraczać 70 st. inaczej smak będzie zepsuty.
- Zdejmujemy napój z ognia i ponownie zaparzamy (ok.10 minut)
- Możemy podawać. Rozlewamy wino po kieliszkach lub szklankach.
Źródło: womanadvice.pl
7. Feuerzangenbowle
Feuerzangenbowle to tradycyjny niemiecki napój alkoholowy, pity często w Boże Narodzenie i Nowy Rok. Tradycyjnie Feuerzangenbowle jest przygotowywany w dużym miedzianym kotle za pomocą szczypiec do ognia. W okresie świątecznym Niemczech można w sklepach można kupić specjalne zestawy do przygotowywania Feuerzangenbowle.
Składniki:
- 2-3 butelki czerwonego wytrawnego wina
- 0,4l mocnego rumu (najlepiej 80%)
- 2 pomarańcze
- 2 cytryny
- 1 laska cynamonu
- 5 goździków
- 1 Zuckerhut – duża kostka cukru
- (opcjonalnie) szczypta przyprawy do piernika
Przygotowanie:
- Dokładnie umyj pomarańczę i wetrzyj skórkę owoców cytrusowych w rondelku.
- Do miski wlej wino i podgrzej je do temperatury około 70 stopni Celsjusza.
- Pokrój pomarańcze (i cytryny) w cienkie paski.
- Teraz wrzuć skórki, przyprawy sok pomarańczowy i przyprawy i podgrzej całość, nie dopuszczając do wrzenia płynu.
- Gdy poncz jest gorący, umieść szczypce do ognia lub metalowe tarki nad garnkiem i połóż na nim kostkę cukru.
- Nabierz rumu do chochli i polej cukier. Następnie ostrożnie zapal.
- Gorący cukier karmelizuje i spływa do garnka z pozostałymi składnikami. Kiedy płomień zgaśnie, powtórz proces z nową chochlą rumu.
- Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, usuń szczypce i dodaj do miski kolejną chochlę niespalonego rumu.
- Usuń z napoju wszystkie „pływające” części (pomarańcze, cytryny, goździki i laskę).
- Napój gotowy!
Źródło: www.t-online.de