O czym przeczytasz w tym artykule?
Nadciśnienie tętnicze to choroba, która występuje praktycznie u każdego seniora, szczególnie po 85 roku życia. Co powinien jeść chory na nadciśnienie i jakie pokarmy wykluczyć z jego jadłospisu?
Nadciśnienie tętnicze u seniora – przyczyny i objawy
O nadciśnieniu tętniczym mówimy, gdy wartość pomiarów ciśnienia przekracza wartość 140 dla ciśnienia rozkurczowego i 90 dla skurczowego. Jak wynika z danych, nadciśnienie tętnicze dotyka niemal 70% osób po 65 roku życia i niemal każdego seniora, który skończył 85 lat. Zapadalność na nadciśnienie tętnicze w dużej mierze wynika z wieku. Im starszą osobę mamy pod opieką, tym większa szansa, że cierpi na nadciśnienie.
Do rozwojowi nadciśnienia tętniczego przyczyniają się również:
- skłonności genetyczne organizmu;
- nadwaga i otyłość;
- nadmiar soli w pożywieniu;
- brak lub mała aktywność fizyczna;
- choroby towarzyszące jak: cukrzyca, miażdżyca, choroby nerek;
- zbyt kaloryczne posiłki;
- zbytnia nerwowości i stres.
Do głównych objawów nadciśnienia tętniczego należą:
- zawroty i bóle głowy, szczególnie w jej tylnej części;
- szum w uszach (zazwyczaj w obu);
- wrażenie iskierek lub mroczków albo plamek przed oczami;
- kołatanie serca;
- duszności;
- nadmierna potliwość;
- zaczerwienie na twarzy, a także w okolicach szyi i dekoltu.
Jaka jest rekomendowana dieta dla seniora z nadciśnieniem?
W leczeniu nadciśnienia tętniczego u osób starszych oprócz przyjmowania leków hipotensyjnych — obniżających ciśnienie, ważną rolę odgrywa aktywność fizyczna oraz prawidłowa dieta. Co możemy, a czego nie powinniśmy podawać podopiecznemu choremu na nadciśnienie tętnicze?
Dla chorych na nadciśnienie tętnicze rekomendowana jest dieta DASH (ang. Dietary Approaches to Stop Hypertension). Głównym założeniem tej diety jest wprowadzenie do jadłospisu większej ilości owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych i chudego mięsa. W diecie DASH eliminuje się przede wszystkim sól z pokarmów i dodaje składniki bogate w wapń (Ca) magnez (Mg) oraz błonnik.
Podstawowe założenia diety DASH
- ogranicz lub całkowicie zrezygnuj z soli w przygotowywaniu posiłków — zastąp sól ziołami i naturalnymi przyprawami (świetnie sprawdzają się mieszanki ziół prowansalskich, włoskich ziół czy indyjska mieszanka curry).
- kupuj produkty zawierające małą ilość soli (czytaj etykiety);
- wybieraj owoce i warzywa bogate w potas, błonnik i antyoksydanty;
- sięgaj po produkty mleczne z niską zawartością tłuszczu jak jogurt naturalny, kefir, maślanka, niskotłuszczowe mleko czy biały ser typu twaróg;
- wprowadź do diety seniora produkty ziarniste pełnozbożowe np. owsiankę na śniadanie, a także kasze (gryczaną, jęczmienną, jaglaną), komosę ryżową i brązowy ryż. Białe pieczywo zastąp ciemnym — zawiera więcej magnezu, potasu i błonnika;
- przygotowuj potrawy z chudym mięsem (kurczak, chuda wieprzowina) i rybami;
- wzbogać posiłki seniora o rośliny strączkowe, szczególnie groch, soczewicę i soję, ponieważ zawierają dużo cennego błonnika, a także potasu i magnezu pomagającego w regulacji ciśnienia krwi;
- do posiłków w miarę możliwości dorzucaj też nasiona słonecznika, sezamu i pestki dyni.
Chorzy na nadciśnienie powinni również ograniczyć spożywanie alkoholu, czerwonego mięsa, słodyczy i napojów zawierających cukier.
Jak wynika z badań chorzy, którzy przestrzegają tej diety są w stanie obniżyć ciśnienie krwi o kilka punktów w ciągu zaledwie dwóch tygodni. Z czasem skurczowe ciśnienie krwi może spaść o 8 do 14 punktów, co może znacząco poprawić zdrowie i samopoczucie seniora, który znajduje się pod Twoją opieką.