fbpx
Utile - pomocny, pożyteczny, praktyczny

Dieta seniora a interakcja z lekami – o czym trzeba pamiętać

To, co je senior może wpływać na działanie i przyswajanie niektórych leków. Jakie są najczęściej występuje interakcje żywności  z lekami?

Podopieczni to w większości  bardzo schorowane, których apteczka pełna jest lekarstw. To, co spożywają może wpływać na działanie zażywanych przez nich leków – ich lepszego lub gorszego przyswajania lub ograniczonego działania. Z tego powodu dieta seniora powinna być dostosowana nie tylko do chorób, na które cierpi, ale również do przyjmowanych leków i suplementów diety. Innymi słowy, warto wiedzieć jakie składniki diety należy wykluczyć lub ograniczyć, aby przyjmowane lekarstwa spełniały swoje działanie.

Interakcja między lekarzami i składnikami żywności mogą mieć różnych charakter. Dieta może  wpływać na:

  • zmiany w działaniu leków — lekarstwa niewłaściwie stosowane mogą inaczej zachowywać się w organizmie i wywołać działania niepożądane;
  • zaburzenia wchłaniania — w takich sytuacjach z przewodu pokarmowego wchłaniana jest mniejsza dawka lekarstwa, co może wpływać na stan zdrowia pacjenta;
  • zaburzenia metabolizmu leku w organizmie — np. po spożyciu cytrusów (grejpfruta) zahamowane jest działanie w wątrobie i jelicie cienkim enzymów, które są odpowiedzialne za przemianę substancji czynnej leku. W rezultacie dochodzi do stężenia substancji we krwi ponad normę, co może dać negatywne skutki dla całego organizmu.

Oczywiście tych interakcji powiązanych z żywnością, suplementami diety a lekarstwami jest bardzo wiele. Trzeba pamiętać, że po szczegółowe wytyczne warto zgłosić się do  lekarza prowadzącego lub farmaceuty. Oni mogą udzielić informacji  o możliwych interakcjach leków z żywnością. Zadaniem Opiekunki jest dopilnowanie, aby podopieczny przyjmował leki zgodnie z wytycznym.

Najważniejsze wskazówki dotyczące przyjmowania leków przez seniora.

  1. Należy zawsze czytać ulotki, jakie są dołączone do leku. Jeśli czegoś nie rozumiesz, zapytaj lekarza lub farmaceutę. Zapoznaj się ze wszystkimi wskazówkami, ostrzeżeniami, przeciwwskazaniami, działaniami niepożądanymi i środkami ostrożności dotyczącymi interakcji. Nawet leki dostępne bez recepty mogą powodować problemy.
  2. Nie należy mieszać lekarstw z jedzeniem ani  rozłączać kapsułek, chyba że tak zaleci lekarz. Może to zmienić sposób działania leku. Jeśli nie ma takiego zalecenia lekarza, to senior nie powinien zażywać leku razem z posiłkiem lub tuż po nim. Najlepszy termin to 1-2 godziny przed posiłkiem lub 2 godziny po posiłku.
  3. Nie należy mieszać leków z gorącymi napojami. Ciepło może uniemożliwić działanie leku.
  4. Wszystkie leki najlepiej jest popijać wodą w temperaturze pokojowej. Herbata, mleko i kawa zazwyczaj wpływają na zmniejszenie wchłaniania leków.
  5. Nie podawaj suplementów witaminowych seniorowi razem z lekami. Witaminy i minerały mogą powodować problemy, jeśli są przyjmowane z niektórymi lekami.

 

Opiekuna daje pić w nocy podopiecznej leżącej w łóżku.

Co zwiększa wchłanianie leków?

  • wiele leków wchłanianych jest znacznie szybciej „na czczo”, na pusty żołądek. Z tego powodu niektóre z nich powinny być zażywane tylko i wyłącznie rano, zaraz po obudzeniu seniora;
  • leki przeciwgrzybicze, przeciwdepresyjne i teofilina stosowana do leczenia tzw. obturacyjnych chorób dróg oddechowych znacznie lepiej wchłaniają się po posiłku bogatotłuszczowym;
  • soki owocowe korzystnie wpływają na wchłanianie glinu (aluminium), który jest zawarty w wielu lekach zobojętniających sok żołądkowy.

Co zmniejsza wchłanianie leków?

  • błonnik zawarty m.in. w płatkach owsianych czy otrębach może wpływać na zmniejszenie działania i wchłanialności nowych leków szczególnie przeciwdepresyjnych i kardiologicznych). Przy zażywaniu tego typu lekarstw należy kcal posiłków zawierających dużo błonnika;
  • białko znacznie spowalnia opróżnianie żołądka i dwunastnicy tym samym wpływa na opóźnienie wchłaniania leku. Z tego powodu warto unikać posiłków wysokobiałkowych w diecie seniora.
  • wapń zawarty w mleku i przetworach mlecznych wiąże niektóre leki i obniża ich wchłanialność;
  • tanina zawarta m.in w herbacie utrudnia wchłanianie żelaza do organizmu;
  • preparaty witaminowe i suplementy obniżają wchłanianie niektórych leków , zwłaszcza antybiotyków. Warto przed ich użyciem przeczytać ulotkę.

Jak żywność wpływa na metabolizm lekarstw?

Grejpfrut jest jednym z owoców, który może znacznie zaburzać metabolizm leków. Składniki w nim zawarte mogą nie tylko blokować, ale poważnie zaburzać działanie szczególnie lekarstw kardiologicznych, obniżających cholesterol, w chorobach wrzodowych i w alergiach.
Substancje chemiczne zawarte w grejpfrutach zakłócają metabolizm niektórych leków przez organizm, co sprawia, że większa ilość leku trafia do krwiobiegu. Może to powodować ryzyko wystąpienia działań niepożądanych.

Istnieją również składniki diety, które znacznie przyspieszają działanie niektórych leków i ich metabolizm. Do nich bez wątpienia należy smażone i grillowane mięso oraz dieta wysokobiałkowa i niskowęglowodanowa.

Podane tu porady są jedynie wskazówkami i nie stanowią wyczerpującej listy składników pokarmowych, które  wpływają na zażywane leki.  Nie wszystkie rodzaje jedzenia doprowadzą do skutków ubocznych, więc warto porozmawiać z lekarzem prowadzącym przed rozpoczęciem nowego leczenia lub usunięciem z diety ważnych składników odżywczych.

utile - aplikacja dla opiekunek seniorów

Podobne
Komentarze