O czym przeczytasz w tym artykule?
Dla wielu diabetyków Wigilia i Święta Bożego Narodzenia to czas ciężkiej próby. Czy nasz podopieczny chory na cukrzycę musi wyrzekać się wszystkich przysmaków?
Dość często zdarza się, że na liście dolegliwości i chorób naszego podopiecznego znajduje się również cukrzyca. Cukrzyca typu 2 to choroba, która dotyka najczęściej osoby w wieku podeszłym, szczególnie te po 65 roku życia. Podstawą leczenia cukrzycy tego typu jest odpowiednia dieta, która polega m.in. na wykluczeniu cukrów prostych, ograniczeniu ilość cukrów złożonych i tłuszczów zwierzęcych. Istotna jest również liczba i pora posiłków — cukrzyk powinien spożywać co najmniej 3 posiłki dziennie, w miarę o stałych porach. Ta ściśle zaplanowana dieta i eliminacja cukrów może ulec niewielkiemu zachwianiu podczas świąt Bożego Narodzenia.
W okresie Bożego Narodzenia powstrzymywanie się od przysmaków jest szczególnie trudne. Zwłaszcza gdy na stole leżą pyszne ciasteczka maślane, stollen, grzane wino i pieczona gęś, nadziewana jabłkami lub kasztanami. Niestety u podopiecznego-cukrzyka spożycie w nadmierze każdej z tych potraw i przysmaków skutkuje podwyższeniem poziomu cukru we krwi.
Dobra wiadomość jest taka, że senior nie musi wyrzekać się wszystkich przysmaków i przyjemności, jakie czekają go w czasie Wigilii oraz świątecznych dni. Ważny jest umiar, kontrola i odpowiednie proporcje.
Oto kilka wskazówek, które pomogą nam i podopiecznemu choremu na cukrzycę przetrwać czas świąteczny.*
1. Zmodyfikuj skład potraw.
Do pieczenia ciasteczek wybierz odpowiednie składniki. Cukier można zastąpić fruktozą (50g cukru odpowiada około 25g słodzika z cukru owocowego). Do wypieków lepiej stosować mąkę razową. Jej składniki węglowodanowe rozkładają się wolniej niż składniki białej mąki i bardziej sprzyjają utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi. Należy również zauważyć, że miód, rodzynki- sułtanki, wszelkiego rodzaju syropy zawierają cukier, który szybko dostaje się do krwiobiegu i podnosi poziom cukru we krwi – tego warto unikać w przepisach świątecznych.
2. Alternatywne dania.
Warto pokusić się o przygotowanie alternatyw dla tradycyjnych niemieckich dań wigilijno-świątecznych np. zamiast ciasta stollen, pieczone jabłko z cynamonem. Oszczędzasz tłuszcz i cukier a podopieczny je więcej błonnika. Podobnie dobrą alternatywą są prażone kasztany zamiast pieczonych orzechów, ponieważ zawierają tylko połowę kalorii.
3. Owoce zamiast słodyczy.
W świątecznej diecie cukrzyka nie powinno zabraknąć owoców. Zamiast pierników i ciastek, warto podawać mu np. mandarynki i pomarańcze – to także słodka uczta. Odświeżają i zawierają witaminy B i C, a także wiele minerałów takich jak wapń, magnez i żelazo.
4. Więcej warzyw, mniej mięsa.
Ważne są proporcje – sałatki i warzywa jako danie główne, mięso jako dodatek! Świeżo przygotowana sałata, a także kolorowe warzywa pasują do każdego świątecznego menu i pokrywają zapotrzebowanie na błonnik i witaminy. A jeśli w Boże Narodzenie na stole pojawi się pieczona gęś, zaleca się wcześniej nakłuć skórę gęsi, aby tłuszcz mógł spłynąć.
5. Dużo odpoczynku, mało stresu.
Nie tylko potrawy wigilijne mogą podnieść poziom cukru we krwi. Nadmiar emocji i stres również mają negatywny wpływ na kondycję seniora. Świąteczne zajęcia mogą być stresujące i wyczerpujące fizycznie oraz prowadzić do hipoglikemii.
Z tego powodu należy regularnie sprawdzać nie tylko poziom glukozy we krwi, w razie potrzeby dostosować dawkę insuliny i zagwarantować podopiecznemu dużo czasu na odpoczynek i relaks.
* Szczegółową dietę podopiecznego w czasie świątecznych dni najlepiej skonsultować z lekarzem prowadzącym.