O czym przeczytasz w tym artykule?
Przed pierwszym wyjazdem na zlecenie warto poznać zwyczaje kulinarne u naszych zachodnich sąsiadów. Co lubią jeść Niemcy? Czy mają swój odpowiednik schabowego z kapustą? Jakie są popularne potrawy niemieckie?
Dbanie o zbilansowaną dietę seniora i przygotowywanie pełnowartościowych i zdrowych posiłków to jeden z elementów pracy Opiekunki osób starszych. Z jednej strony musimy pamiętać o tym, aby dieta dostosowana była do wieku, potrzeb i schorzeń seniora a z drugiej trzeba uwzględniać indywidualne preferencje i „smaki” podopiecznego. Każdy z nas ma swoje ulubione dania i takie potrawy, za którymi nie przepada. Nasz podopieczny nie jest pod tym względem wyjątkiem. Do tego dochodzą jeszcze różnice kulturowe. Kuchnia niemiecka, zwłaszcza ta regionalna, w poszczególnych landach znacznie różni się od kuchni polskiej, a na stołach Niemców goszczą inne potrawy.
Przed wyjazdem na sztelę po raz pierwszy, warto poczytać na temat kuchni niemieckiej i przejrzeć najbardziej popularnym przepisom i tradycyjnym potrawom z regionu, do którego się wybieramy. Po przyjeździe do domu podopiecznego najlepiej od razu zapytać seniora lub jego najbliższych o oczekiwania związane z posiłkami i ulubione smaki. W przygotowywaniu posiłków warto również uwzględnić zalecenia lekarskie — inaczej gotować będziemy dla chorego z cukrzycą, a inne potrawy przygotowujemy dla podopiecznego z nadciśnienie.
Co jada się w niemieckich domach?
Kuchnia niemiecka pod wieloma względami podobna jest do naszej, a seniorzy często chwalą sobie posiłki serwowane przez polskie Opiekunki. Niemniej jednak istnieje kilka lokalnych potraw, które warto wpleść do swojego menu, o ile oczywiście zdrowie seniora na to pozwala.
Kuchnia niemiecka jest bardzo zróżnicowana i pełna sycących i tłustych dań, chociaż nie jest to regułą. Wiele zależy do tego, w jakim landzie przyjdzie nam pracować. Na zachodzie kraju przy granicy z Francją więcej jest potraw warzywnych, lżejszych. Mięsne i tłuste dania dominują głównie na południu Niemiec. W północnej części kraju w jadłospisie Niemców więcej jest ryb i owoców morza. Za narodowe potrawy uznaje się: zupę z węgorza na rosole wołowym i golonkę z kapustą lub grochem purée.
Jak łatwo zauważyć, że nie jest to kuchnia, która sprzyja seniorom, większość ciężkostrawnych potraw będziemy musieli wyeliminować z jadłospisu lub serwować podopiecznemu na wyjątkowe okazje.
Jakie dania z niemieckiej kuchni bez obaw możemy przygotowywać seniorowi?
Istnieje kilka “bezpiecznych” dań, które warto wprowadzić.
- Kartoffelsalat – tradycyjna sałatka z ziemniaków, serwowana również w Wigilię Bożego Narodzenia. W wersji dla seniorów lepiej zrezygnować z majonezu i przygotować ją na podstawie jogurtu naturalnego (np.greckiego).
- Linsensuppe – zupa z soczewicy (na wywarze mięsnym lub w wersji wegetariańskiej na bulionie warzywnym);
- Białe szparagi w sosie — serwowane z ziemniakami i pietruszką;
- Eintopf – popularne danie jednogarnkowe „niby gulasz”, czyli gęsta i pożywna zupa z mięsem wołowym i warzywami;
- Risotto z dynią i kiełbasą;
- Zupa cebulowa z grzankami;
- Spätzle z serem — tradycyjne niemieckie kluski kładzione podawane z tartym żółtym serem
- Pstrąg bądź okoń czerwony podawany najczęściej z kaszą i bukietem warzyw;
- Sauerkraut – kiszona kapusta, którą można serwować z ziemniakami, albo jako dodatek do dań mięsnych lub ryb.
Znajomość tych potraw z pewnością wpłynie pozytywnie na relację z podopiecznym. Sprawi mu przyjemność i poszerzy wachlarz umiejętności kulinarnych Opiekunki. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by do tych dań wpleść polskie elementy. Niemieccy seniorzy bardzo lubią dania polskiej kuchni i z pewnością ze smakiem zjedzą pierogi, żurek czy zupę pomidorową z makaronem.
Tradycyjna niemiecka zupa z soczewicy z ziemniakami i marchewką (przepis)
Składniki:
- 350 g brązowej soczewicy
- 250 g boczku chrupiącego
- 500 g kiełbasy wieprzowej pokrojonej w plasterki
- 1 mały por
- 2 marchewki
- 1/4 selera
- 2 cebule
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki lubczyku
- 1 łyżka oleju
- 2 litry bulionu
- 6 ziemniaków
- 1-2 łyżki octu
- sól i pieprz do smaku
- szczypta cukru
Przygotowanie składników:
- Wypłucz i odcedź soczewicę.
- Pokrój boczek w kostkę wielkości ok. 3 cm.
- Pokrój kiełbasę w plasterki.
- Następnie dokładnie umyj por i pokrój w cienkie krążki.
- Pokrój w drobną kostkę marchewki, cebulę i seler.
Przygotowanie zupy z soczewicy
- Na oliwie podsmaż kostki boczku.
- Dodawaj cebulę, marchew, por i seler i podsmażaj wszystko cały czas mieszając.
- Wsyp soczewicę, majeranek i liść laurowy i zalej dwoma litrami bulionu.
- Zagotuj wywar z warzywami a następnie gotuj na średnim ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.
- W tym czasie obierz i pokrój ziemniaki w kostkę.
- Po 30 minutach gotowania dopraw zupę solą i pieprzem i dodaj do zupy pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Gotuj zupę z soczewicy przez kolejne 15 – 20 minut.
- Po tym czasie sprawdź czy ziemniaki są miękkie. Skosztuj i przypraw do smaku octem, szczyptą cukru i ewentualnie solą i pieprzem.
- Na koniec dorzuć kiełbasę i krótko podgrzej w zupie.
Źródło: herzelieb.de