fbpx
Utile - pomocny, pożyteczny, praktyczny

Kuchnia niemiecka: Jakie potrawy serwować seniorowi?

Przed pierwszym wyjazdem na zlecenie warto poznać zwyczaje kulinarne u naszych zachodnich sąsiadów. Co lubią jeść Niemcy? Czy mają swój odpowiednik schabowego z kapustą? Jakie są popularne potrawy niemieckie?

Dbanie o zbilansowaną dietę seniora i przygotowywanie pełnowartościowych i zdrowych posiłków to jeden z elementów pracy Opiekunki osób starszych. Z jednej strony musimy pamiętać o tym, aby dieta dostosowana była do wieku, potrzeb i schorzeń seniora a z drugiej trzeba uwzględniać indywidualne preferencje i „smaki” podopiecznego. Każdy z nas ma swoje ulubione dania i takie potrawy, za którymi nie przepada. Nasz podopieczny nie jest pod tym względem wyjątkiem. Do tego dochodzą jeszcze różnice kulturowe. Kuchnia niemiecka, zwłaszcza ta regionalna, w poszczególnych landach znacznie różni się od kuchni polskiej, a na stołach Niemców goszczą inne potrawy.

Przed wyjazdem na sztelę po raz pierwszy, warto poczytać na temat kuchni niemieckiej i przejrzeć najbardziej popularnym przepisom i tradycyjnym potrawom z regionu, do którego się wybieramy. Po przyjeździe do domu podopiecznego najlepiej od razu zapytać seniora lub jego najbliższych o oczekiwania związane z posiłkami i ulubione smaki. W przygotowywaniu posiłków warto również uwzględnić zalecenia lekarskie — inaczej gotować będziemy dla chorego z cukrzycą, a inne potrawy przygotowujemy dla podopiecznego z nadciśnienie.

Co jada się w niemieckich domach?

Kuchnia niemiecka pod wieloma względami podobna jest do naszej, a seniorzy często chwalą sobie posiłki serwowane przez polskie Opiekunki. Niemniej jednak istnieje kilka lokalnych potraw, które warto wpleść do swojego menu, o ile oczywiście zdrowie seniora na to pozwala.

Kuchnia niemiecka jest bardzo zróżnicowana i pełna sycących i tłustych dań, chociaż nie jest to regułą. Wiele zależy do tego, w jakim landzie przyjdzie nam pracować. Na zachodzie kraju przy granicy z Francją więcej jest potraw warzywnych, lżejszych. Mięsne i tłuste dania dominują głównie na południu Niemiec. W północnej części kraju w jadłospisie Niemców więcej jest ryb i owoców morza. Za narodowe potrawy uznaje się: zupę z węgorza na rosole wołowym i golonkę z kapustą lub grochem purée.
Jak łatwo zauważyć, że nie jest to kuchnia, która sprzyja seniorom, większość ciężkostrawnych potraw będziemy musieli wyeliminować z jadłospisu lub serwować podopiecznemu na wyjątkowe okazje.

Spätzle z serem

Jakie dania z niemieckiej kuchni bez obaw możemy przygotowywać seniorowi?

Istnieje kilka “bezpiecznych” dań, które warto wprowadzić.

  • Kartoffelsalat – tradycyjna sałatka z ziemniaków, serwowana również w Wigilię Bożego Narodzenia. W wersji dla seniorów lepiej zrezygnować z majonezu i przygotować ją na podstawie jogurtu naturalnego (np.greckiego).
  • Linsensuppe – zupa z soczewicy (na wywarze mięsnym lub w wersji wegetariańskiej na bulionie warzywnym);
  • Białe szparagi w sosie — serwowane z ziemniakami i pietruszką;
  • Eintopf – popularne danie jednogarnkowe „niby gulasz”, czyli gęsta i pożywna zupa z mięsem wołowym i warzywami;
  • Risotto z dynią i kiełbasą;
  • Zupa cebulowa z grzankami;
  • Spätzle z serem — tradycyjne niemieckie kluski kładzione podawane z tartym żółtym serem
  • Pstrąg bądź okoń czerwony podawany najczęściej z kaszą i bukietem warzyw;
  • Sauerkraut – kiszona kapusta, którą można serwować z ziemniakami, albo jako dodatek do dań mięsnych lub ryb.

Znajomość tych potraw z pewnością wpłynie pozytywnie na relację z podopiecznym. Sprawi mu przyjemność i poszerzy wachlarz umiejętności kulinarnych Opiekunki. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by do tych dań wpleść polskie elementy. Niemieccy seniorzy bardzo lubią dania polskiej kuchni i z pewnością ze smakiem zjedzą pierogi, żurek czy zupę pomidorową z makaronem.

Tradycyjna niemiecka zupa z soczewicy z ziemniakami i marchewką (przepis)

Składniki: 

  • 350 g brązowej soczewicy
  • 250 g boczku chrupiącego
  • 500 g kiełbasy wieprzowej pokrojonej w plasterki  
  • 1 mały por
  • 2 marchewki
  • 1/4 selera
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki lubczyku
  • 1 łyżka oleju
  • 2 litry bulionu
  • 6 ziemniaków
  • 1-2 łyżki octu
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta cukru

Przygotowanie składników:

  • Wypłucz i odcedź soczewicę.
  • Pokrój boczek w kostkę wielkości ok. 3 cm.  
  • Pokrój kiełbasę w plasterki.
  • Następnie dokładnie umyj por i pokrój w cienkie krążki. 
  • Pokrój w drobną kostkę marchewki, cebulę i seler.

Przygotowanie zupy z soczewicy

  1. Na oliwie podsmaż kostki boczku.
  2. Dodawaj cebulę, marchew, por i seler i podsmażaj wszystko cały czas mieszając.
  3. Wsyp soczewicę, majeranek i liść laurowy i zalej dwoma litrami bulionu.
  4. Zagotuj wywar z warzywami  a następnie gotuj na średnim ogniu pod przykryciem ok. 30 minut. 
  5. W tym czasie obierz i pokrój ziemniaki w kostkę.
  6. Po 30 minutach gotowania dopraw zupę solą i pieprzem i dodaj do zupy pokrojone w kostkę ziemniaki.
  7. Gotuj zupę z soczewicy przez kolejne 15 – 20 minut.
  8. Po tym czasie sprawdź czy ziemniaki są miękkie. Skosztuj i przypraw do smaku octem, szczyptą cukru i ewentualnie solą i pieprzem.
  9. Na koniec dorzuć kiełbasę i krótko podgrzej w zupie.

Źródło: herzelieb.de

 

utile - aplikacja dla opiekunek seniorów

Komentarze