fbpx
Utile - pomocny, pożyteczny, praktyczny

Kuchnia niemiecka: Jakie potrawy serwować seniorowi?

Przed pierwszym wyjazdem na zlecenie warto poznać zwyczaje kulinarne u naszych zachodnich sąsiadów. Co lubią jeść Niemcy? Czy mają swój odpowiednik schabowego z kapustą? Jakie są popularne potrawy niemieckie?

Dbanie o zbilansowaną dietę seniora i przygotowywanie pełnowartościowych i zdrowych posiłków to jeden z elementów pracy Opiekunki osób starszych. Z jednej strony musimy pamiętać o tym, aby dieta dostosowana była do wieku, potrzeb i schorzeń seniora a z drugiej trzeba uwzględniać indywidualne preferencje i „smaki” podopiecznego. Każdy z nas ma swoje ulubione dania i takie potrawy, za którymi nie przepada. Nasz podopieczny nie jest pod tym względem wyjątkiem. Do tego dochodzą jeszcze różnice kulturowe. Kuchnia niemiecka, zwłaszcza ta regionalna, w poszczególnych landach znacznie różni się od kuchni polskiej, a na stołach Niemców goszczą inne potrawy.

Przed wyjazdem na sztelę po raz pierwszy, warto poczytać na temat kuchni niemieckiej i przejrzeć najbardziej popularnym przepisom i tradycyjnym potrawom z regionu, do którego się wybieramy. Po przyjeździe do domu podopiecznego najlepiej od razu zapytać seniora lub jego najbliższych o oczekiwania związane z posiłkami i ulubione smaki. W przygotowywaniu posiłków warto również uwzględnić zalecenia lekarskie — inaczej gotować będziemy dla chorego z cukrzycą, a inne potrawy przygotowujemy dla podopiecznego z nadciśnienie.

Tradycyjna potrawa w sylwestra w Niemczech, zupa z soczewicy

Co jada się w niemieckich domach?

Kuchnia niemiecka pod wieloma względami podobna jest do naszej, a seniorzy często chwalą sobie posiłki serwowane przez polskie Opiekunki. Niemniej jednak istnieje kilka lokalnych potraw, które warto wpleść do swojego menu, o ile oczywiście zdrowie seniora na to pozwala.

Kuchnia niemiecka jest bardzo zróżnicowana i pełna sycących i tłustych dań, chociaż nie jest to regułą. Wiele zależy do tego, w jakim landzie przyjdzie nam pracować. Na zachodzie kraju przy granicy z Francją więcej jest potraw warzywnych, lżejszych. Mięsne i tłuste dania dominują głównie na południu Niemiec. W północnej części kraju w jadłospisie Niemców więcej jest ryb i owoców morza. Za narodowe potrawy uznaje się: zupę z węgorza na rosole wołowym i golonkę z kapustą lub grochem purée.
Jak łatwo zauważyć, że nie jest to kuchnia, która sprzyja seniorom, większość ciężkostrawnych potraw będziemy musieli wyeliminować z jadłospisu lub serwować podopiecznemu na wyjątkowe okazje.

Jakie dania z niemieckiej kuchni bez obaw możemy przygotowywać seniorowi?

Istnieje kilka “bezpiecznych” dań, które warto wprowadzić.

  • Kartoffelsalat – tradycyjna sałatka z ziemniaków, serwowana również w Wigilię Bożego Narodzenia. W wersji dla seniorów lepiej zrezygnować z majonezu i przygotować ją na podstawie jogurtu naturalnego (np.greckiego).
  • Linsensuppe – zupa z soczewicy (na wywarze mięsnym lub w wersji wegetariańskiej na bulionie warzywnym);
  • Białe szparagi w sosie — serwowane z ziemniakami i pietruszką;
  • Eintopf – popularne danie jednogarnkowe „niby gulasz”, czyli gęsta i pożywna zupa z mięsem wołowym i warzywami;
  • Risotto z dynią i kiełbasą;
  • Zupa cebulowa z grzankami;
  • Spätzle z serem — tradycyjne niemieckie kluski kładzione podawane z tartym żółtym serem
  • Pstrąg bądź okoń czerwony podawany najczęściej z kaszą i bukietem warzyw;
  • Sauerkraut – kiszona kapusta, którą można serwować z ziemniakami, albo jako dodatek do dań mięsnych lub ryb.

Znajomość tych potraw z pewnością wpłynie pozytywnie na relację z podopiecznym. Sprawi mu przyjemność i poszerzy wachlarz umiejętności kulinarnych Opiekunki. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by do tych dań wpleść polskie elementy. Niemieccy seniorzy bardzo lubią dania polskiej kuchni i z pewnością ze smakiem zjedzą pierogi, żurek czy zupę pomidorową z makaronem.

utile - aplikacja dla opiekunek seniorów

Komentarze