O czym przeczytasz w tym artykule?
U chorych na Parkinsona odpowiednio zbilansowana dieta jest jednym z elementów, które wspierają leczenie farmakologicznie, a przede wszystkim poprawiają ogólne samopoczucie i zwiększają zdolność radzenia sobie z objawami choroby. Jakie składniki powinny znaleźć się w menu podopiecznych chorych na Parkinsona?
Jak objawia się choroba Parkinsona?
Choroba Parkinsona jest postępującym zaburzeniem układu nerwowego, które wpływa na ruch. Dotyka zazwyczaj osoby po 60 roku życia, przy czym częściej chorują na nią mężczyźni niż kobiety.
Objawy zaczynają się stopniowo, czasem zaczynając od ledwo zauważalnego drżenia ręki. W zaawansowanym stadium choroby dochodzi drżenie pozostałych kończyn, powolność ruchów oraz sztywność mięśniowa. Następstwem choroby Parkinsona są inne dolegliwości, które znacznie pogarszają komfort życia podopiecznego, a dla Opiekunki oznaczają dodatkowe obowiązki pielęgnacyjne. Chorzy na Parkinsona w zaawansowanym stadium choroby mogą doświadczać:
- zaburzeń pamięci
- depresji i zmian emocjonalnych
- problemów z połykaniem
- problemów z żuciem i jedzeniem.
- bezsenności i zaburzeń snu.
- problemów z pęcherzem, niemożności kontrolowania moczu lub trudności z oddawaniem moczu.
- zaparć z powodu wolniejszego działania przewodu pokarmowego
Jak łagodzić objawy Parkinsona za pomocą diety?
Choroba Parkinsona jest chorobą nieuleczalną, ale można łagodzić jej symptomy poprzez leczenie farmakologiczne, a także odpowiednio zbilansowaną dietę i aktywność fizyczną.
Dieta podopiecznego chorego na Parkinsona powinna obejmować różnorodne produkty pełnoziarniste oraz co najmniej pięć porcji owoców i warzyw dziennie, aby zapewnić witaminy, minerały, błonnik i złożone węglowodany.
Zalecane są również produkty mleczne, produkty bogate w białko, takie jak mięso i fasola, oraz zdrowe tłuszcze znajdujące się w orzechach, oliwie z oliwek, rybach i jajach, przy jednoczesnym utrzymaniu niskiego spożycia tłuszczu, tłuszczu nasyconego i cholesterolu. Jeśli to możliwe, ograniczyć należy też spożycie cukru.
Zaparcia
Wielu pacjentów z chorobą Parkinsona doświadcza zaparć z powodu spowolnienia układu pokarmowego. W takim przypadku należy wprowadzić do diety seniora więcej produktów bogatych w błonnik jak świeże owoce i warzywa, produkty pełnoziarniste, warzywa, rośliny strączkowe oraz pełnoziarniste pieczywo i płatki zbożowe. Zalecenie jest również picie dużej ilości płynów i ćwiczenia, które korzystnie wpłyną na funkcjonowanie jelit.
Odwodnienie
Leki, które leczą chorobę Parkinsona, mogą spowodować odwodnienie organizmu. Z tego powodu należy dbać o to, żeby podopieczny dostarczał organizmowi odpowiedniej ilości wody i innych płynów przez cały dzień.
Zobacz też: Woda w diecie seniora
Skurcze mięśni
Jedzenie żółtej musztardy zawierającej kurkumę lub picie tonicznej wody zawierającej chininę może pomóc w skurczach mięśni.
Zdrowe kości
Osteoporoza jest stanem, który wpływa na kości, powodując ich osłabienie i kruchość oraz większe prawdopodobieństwo złamania. Często diagnozuje się go u osób z chorobą Parkinsona.
Sugeruje się, że zwiększenie nasilenia objawów Parkinsona jest związane ze zmniejszoną gęstością kości.
Niektórzy eksperci sugerują, że osoby cierpiące na chorobę Parkinsona powinny codziennie przyjmować wapń i suplement witaminy D, szczególnie te, które rzadko wychodzą z domu lub są przykute do łóżka.
Demencja i dezorientacja
Konsekwencjami choroby jest postępująca demencja i dezorientacja. W takim przypadku warto wzbogacić dietę seniora o produkty zawierające kwasy Omega-3. Podopieczny powinien spożywać więcej łososia, halibuta, ostryg, soi, nasion lnu i fasoli.
Zobacz też: Podopieczny z demencją
Interakcja z lekami
Lek najczęściej stosowany w leczeniu choroby Parkinsona, karbidopa-lewodopa, jest wchłaniany w jelicie cienkim. Wchłanianie może zostać zakłócone, jeśli leki zażywa się zaraz po zjedzeniu posiłku wysokobiałkowego, ponieważ wiąże się to z tym samym procesem. Aby zmaksymalizować działanie leku, należy przyjmować go 30 minut przed posiłkiem lub 2 godziny po posiłku.