Opieka nad seniorem to wiele czynności powtarzanych każdego dnia. Jedną z nich jest karmienie. Z wiekiem u osób starszych mogą wystąpić zaburzenia połykania. Powodów może być wiele, a wsród nich częste to zwiotczenie mięśni, choroby neurologiczne, bądź rozwój choroby Parkinsona. Na skutek tego w czasie przyjmowania posiłku u seniora może pojawiać się krztuszenie. Dlatego warto wiedzieć, jak karmić seniora by uniknąć zachłyśnięcia i zaksztuszenia.
Zobacz również: Co zrobić, gdy podopieczny się zadławił?
Jak karmić seniora – sprawdzone wskazówki
Warto abyś pamiętała, by nie wyręczać seniora w jedzeniu w pełni. Jeśli osoba starsza nie jest na tyle schorowana, wystarczy asystowanie podczas jedzenia i pomoc w najtrudniejszych momentach. Inaczej gdy mamy do czynienia z osobą schorowaną, której samodzielne jedzenie przychodzi z trudnością. Wtedy powinnaś poświęcić czas i podawać jej posiłki własnoręcznie.
Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę w czasie karmienia seniora.
Często i małe porcje – starajmy się karmić seniora regularnie w odstępach co 3 – 4 godziny. Ważne, by porcje były małe (około 150-200 ml).
Małe kęsy – stosujmy małe kęsy w przypadku gdy senior może gryźć. Pamietajmy też by mięso, bądź warzywa były miękkie. Jeśli problemy z przełykaniem są większe warto zmiksować pożywienie. Warto pokazać podopiecznemu pożywienie przed zmiksowaniem by zwiększyć jego apetyt.
Namoczone pieczywo – możesz do tego użyć herbaty albo zupy.
Zagęszczone płynne posiłki – specjalne preparaty można nabyć w aptece bez recepty, jednak warto skonsultować to z rodziną, bądź lekarzem.
Potrawy kaloryczne – warto pomyśleć o dodatkach takich jak: śmietana, oleje, miód. Jednak dobór składników powinien uwzględniać preferencje podopiecznego jak wszelkie ograniczenia które mogą wynikać z jego stanu zdrowia.
Zobacz też: Co zrobić, gdy osoba starsza upadnie?
Chcesz być na bieżąco? Dołącz do naszej społeczności na Facebooku!