Opieka nad seniorem to wiele czynności powtarzanych każdego dnia. Jedną z nich jest karmienie. Z wiekiem u osób starszych mogą wystąpić zaburzenia połykania. Powodów może być wiele, a wśród nich częste to zwiotczenie mięśni, choroby neurologiczne, bądź rozwój choroby Parkinsona. Na skutek tego w czasie przyjmowania posiłku u seniora może pojawiać się krztuszenie. Dlatego warto wiedzieć, jak karmić seniora by uniknąć zachłyśnięcia i zaksztuszenia.
Zobacz również: Co zrobić, gdy podopieczny się zadławił?
Jakich pokarmów nie należy podawać seniorom?
W przypadku zauważenia u starszej osoby problemów z połykaniem, gryzieniem lub przeżuwaniem pokarmu, należy dokładnie przeanalizować jej dietę i wyeliminować produkty, które mogą potęgować ryzyko zadławienia. Należą do nich:
- Duże kawałki twardego mięsa, takie jak mięso wołowe, które są trudne do gryzienia i przeżucia.
- Drób z kośćmi, na przykład noga z kurczaka lub skrzydełko kury.
- Suchy pokarm, taki jak krakersy lub ciastka ryżowe, które są trudne do przełknięcia i pogryzienia.
- Duże kawałki owoców, takie jak ananas czy jabłko.
- Twarde cukierki.
- Fast food, taki jak hot dog czy pizza.
- Drobne przekąski, takie jak popcorn czy orzeszki ziemne.
- Surowe warzywa, które są trudne do pogryzienia, zarówno w całości, jak i w pokrojonej wersji.
W jakiej formie serwować posiłki?
Aby uniknąć problemów związanych z zadławieniem seniora, warto zmodyfikować formy podawania posiłków i wybierać te, które będą stosunkowo łatwiejsze do przełknięcia. Do pokarmów o stosunkowo niskim ryzyku zadławienia należą:
- Zupy w różnej formie, ale te, które nie zawierają dużo kawałków, takie jak kostki ziemniaków czy duże kawałki mięsa. Najbezpieczniejsze są zupy w formie musów.
- Mięso mielone, na przykład kotlety mielone, sosy czy leczo wykorzystujące mięso w formie mielonej.
- Ryby filetowane, miękkie mięso ryby pozbawione ości, łatwe do pogryzienia i żucia przez seniora, a do tego pełne wartości odżywczych.
- Desery w formie musów, budyniów, kisieli czy galarety.
Dbając o odpowiednie podawanie posiłków seniorom, można zminimalizować ryzyko zadławienia i zapewnić im zdrową i bezpieczną dietę. Warto również pamiętać, że w przypadku problemów z połykaniem, należy zawsze skonsultować się z lekarzem lub specjalistą od żywienia.
Zobacz też: Co zrobić, gdy osoba starsza upadnie?