O czym przeczytasz w tym artykule?
Osoba, która ma więcej niż 50 lat, powinna jeść 2300 mg sodu dziennie (lub mniej). Większość starszych osób spożywa ponad 3400 mg sodu dziennie, co znacznie przewyższa zalecaną ilość. Dla osób z wysokim ciśnieniem krwi maksymalna ilość sodu wynosi 1500 mg na dzień.
Dlaczego sól jest tak niebezpieczna?
Sól (lub sód) znajduje się w większości produktów spożywczych, które jemy (w tym owoców i warzyw). Jednak spożywanie zbyt dużej ilości sodu drastycznie zwiększa jego ilość we krwi. Wpłynie to na zdolność nerek do usuwania wody z organizmu, powodując wyższe ciśnienie krwi. Doprowadza to do obciążenia naczyń krwionośnych, serca, aorty i nerek. Może to prowadzić także do chorób serca i potencjalnie do zawału serca.
2300 mg sodu to tylko 1 łyżeczka soli.
W przypadku seniora z wysokim ciśnieniem krwi, jedną ze zmian stylu życia, które lekarz może mu zasugerować, jest zmniejszenie ilości soli w diecie. Nawet jeśli starszy dorosły nie ma w zwyczaju dodawania soli kuchennej do jedzenia, możliwe jest, że nadal je więcej tego składnika niż powinien. Dzieje się tak, ponieważ wiele produktów spożywczych kupowanych w sklepie zawiera sól jeszcze zanim trafi na półki. Istnieje wiele sposobów, w jaki osoby starsze mogą zmniejszyć jej spożycie, nawet jeśli nigdy nie sięgają po solniczkę. Aby pomóc swojemu podopiecznemu zmniejszyć ilość soli, spróbuj zastosować się do tych wskazówek.
Zobacz też: Piramida zdrowego żywienia seniora
Jak ograniczać spożycie soli w diecie seniora?
1. Używaj ziół i przypraw dla smaku
Zamiast używać soli do przyprawiania potraw podczas gotowania, spróbuj użyć ziół i innych przypraw, aby dodać im smaku. Czosnek, oregano i pieprz to zdrowe zamienniki. Istnieją również substytuty soli wykonane z mieszanki ziół i przypraw dostępne w sklepie spożywczym.
2. Unikaj żywności przetworzonej
Przetworzona żywność, jak mrożone obiady, zawiera dużo soli, a także inne niepożądane substancje, takie jak tłuszcz i cukier. Zamiast spożywać gotowe potrawy, seniorzy powinni jeść dania w całości przygotowane w domu. W ten sposób ilość soli w żywności jest kontrolowana przez osobę, która ją gotuje.
3. Czytaj etykiety
Ważne jest, aby przeczytać etykiety przy zakupie żywności dla osób starszych. Użyj etykiet, aby porównać różne marki produktów i wybierz te o najniższej zawartości soli. Poszukaj również drobiu, któremu nie wstrzyknięto roztworu sodu, co jest niestety częstą praktyką. Czytając etykietę, poszukaj słów „solanka”, „sól fizjologiczna” lub „roztwór sodu”.
4. Uważaj na przyprawy
Przyprawy są głównym źródłem soli. Keczup, sos sojowy, sosy sałatkowe i dipy są często bardzo bogate w sód. O ile to możliwe, wybierz wersje o niskiej zawartości sodu. Możesz także znaleźć przepisy na domowe sosy i dipy sałatkowe, które są jeszcze lepsze od gotowych.
5. Wybierz mądrze warzywa w puszkach
Warzywa w puszkach to wygodny sposób na włączenie niektórych warzyw do diety przez cały rok. Jednak czasami mają dużo soli. Unikaj warzyw z jej dodatkiem. Dobrym pomysłem jest również osuszanie i płukanie takich warzyw, aby usunąć z nich jak najwięcej soli.
6. Marynaty
Oliwki i inne marynaty są wyjątkowo bogate w sól i należy ich unikać.
7. Masło solone lub margaryna
Masło niesolone jest zwykle nieco droższe, ale zdrowsze niż masło solone i margaryna.
8. Płatki do mleka
Większość ludzi uważa, że to cukier jest składnikiem, o który należy się martwić w kontekście pudełkowych płatków do mleka. Jednak wiele takich produktów ma aż 180-300 mg soli na porcję. Zamiast pakowanych płatków, spróbuj podawać seniorowi domowej roboty muesli lub staromodne płatki owsiane ze świeżymi jagodami.